Největší krach od krize v roce 2008. V USA zkrachovala jedna z největších bank

ČTK ČTK
10. 3. 2023 18:29
Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Jde největším bankrotem banky v USA od roku 2008, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů. Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard amerických dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy amerických dolarů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

SVB se specializuje na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Tento týden banka oznámila, že chce navýšit kapitál o více než dvě miliardy amerických dolarů. Jako jeden z důvodů, proč chce získat nový kapitál, uvedla, že klientům dochází hotovost. Rostoucí úroky, obavy z recese a zpomalení trhu s primárními nabídkami akcií ztěžují začínajícím společnostem možnosti, jak získat další hotovost. To zřejmě způsobilo snížení vkladů firem u bank, jako je SVB.

Akcie banky v reakci na zprávu o navýšení kapitálu ve čtvrtek klesly o 60 procent. V pátek před oficiálním zahájením obchodování na burze akcie ztratily dalších 66 procent, než bylo obchodování s nimi zastaveno v očekávání dalších zpráv. Analytici z Wall Street již dříve uvedli, že nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému. Banka Morgan Stanley ve zprávě pro klienty uvedla, že problémy SVB jsou velmi ojedinělé.

SVB se specializuje na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Tento týden banka oznámila, že chce navýšit kapitál o více než dvě miliardy amerických dolarů, mimo jiné proto, že klientům dochází hotovost. Rostoucí úroky, obavy z recese a zpomalení trhu s primárními nabídkami akcií ztěžují začínajícím společnostem možnosti, jak získat další hotovost. To zřejmě způsobilo snížení vkladů firem i u banky SVB.

Ve středu banka uvedla, že chce prodat kmenové akcie za 1,25 miliardy amerických dolarů (27,7 miliardy korun) a dalších 500 milionů amerických dolarů chce získat prodejem konvertibilních prioritních akcií. Ve čtvrtek akcie banky v reakci na zprávu o navýšení kapitálu klesly o 60 procent. Dnes před oficiálním zahájením obchodování na burze akcie ztratily dalších 66 procent, než bylo obchodování s nimi zastaveno. SVB Financial dnes jednala o svém prodeji, když snahy banky o navýšení kapitálu selhaly.

Banku založili v roce 1982 Bill Biggerstaff a Robert Medearis během partie pokeru. První pobočku otevřela v roce 1983 ve městě San Jose, o sedm let později vznikla její první pobočka na východním pobřeží nedaleko Bostonu. V roce 1991 banka vstoupila na mezinárodní trh prostřednictvím společností Pacific Rim a Trade Finance. V polovině 90. let poskytla vstupní rizikový kapitál americkým společnostem Cisco Systems a Bay Networks.

Od března 1999 do března 2000 vylétla cena akcií banky z 20 amerických dolarů na 70. V roce 2000 si banka otevřela pobočku na Floridě, o dva roky později začala rozšiřovat své soukromé podnikání a v roce 2004 otevřela mezinárodní pobočky v indickém Bangalore a v Londýně, o rok později v Pekingu a v Izraeli. V roce 2006 začala působit i v Británii a první pobočku tam otevřela v roce 2012.

V prosinci 2008 obdržela SVB investiční pobídku ve výši 235 milionů amerických dolarů od amerického ministerstva financí v rámci podpůrného programu za finanční krize; ministerstvo financí získalo z banky dividendy ve výši deset milionů amerických dolarů. V dubnu 2011 odešel z funkce ředitele banky Ken Wilcox, zůstal pouze předsedou správní rady. Nahradil ho Greg Becker.

V roce 2011 banka pomohla financovat víc než 30 tisíc začínajících společností. V listopadu 2012 oznámila společný podnik s bankou Shanghai Pudong Development Bank, k poskytování kapitálu začínajícím technologickým společnostem. V červenci 2015 udělila Čínská bankovní regulační komise tomuto podniku licenci umožňující operovat i v čínské měně. V březnu 2017 byl prezidentem banky jmenován Michael R. Descheneaux.

 

Právě se děje

Další zprávy