Foto: Největší banánový skleník v Evropě. Když ochutnáte, už vám nestačí běžný banán z obchodu

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Dvoutisícové islandské město Hveragerði je díky svému umístění v silné geotermální oblasti centrem rozvoje islandského zahradnictví a pěstování zeleniny. Levná geotermální energie slouží k vytápění skleníků, ve kterých si dnes Islanďané vypěstují už polovinu své celkové spotřeby zeleniny. V městečku Hveragerði sídlí také Zemědělská univerzita, která zde za posledních 70 let tak trochu omylem vybudovala největší banánový skleník v Evropě.
Univerzitní banánová plantáž je součástí velkého tropického skleníku, banánovníky zabírají rozlohu 700 metrů čtverečních. Ročně urodí asi 100 trsů banánů, z nichž jeden má průměrně 15 kilo. Větší plantáže jsou v rámci Evropy jen na Kanárských ostrovech, ty však nejsou kryté.
Hveragerði leží přímo na puklině mezi Severoamerickou a Euroasijskou tektonickou deskou, která Islandem prochází. Proto jsou tu častá drobná zemětřesení, která někdy odhalí nové geotermální prameny. Stoupající pára z okolních kopců i přímo z centra je pro městečko typická.
Univerzita své plody prodávat nesmí, protože je státní institucí. Banány i ostatní ovoce či zelenina tak slouží jen k výzkumným účelům. A také jako pochoutka pro místní studenty, učitele a návštěvníky skleníků.
Foto: Jolana Rumanová
Jolana Rumanová
1. 1. 2017 18:15
K vytápění skleníků na Islandu slouží levná geotermální energie. Díky své izolovanosti může skleník uchránit genetický materiál před nemocemi.
 

Právě se děje

Další zprávy