Další aerolinky bojují o přežití. Největší dopravce Latinské Ameriky bude propouštět

ČTK ČTK
1. 8. 2020 20:48
Letecká společnost Latam Airlines propustí v Brazílii minimálně 2700 lidí včetně pilotů. Kvůli dopadům šíření nového koronaviru podnik vyhlásil už v květnu bankrot. Před pandemií firma po celém světě zaměstnávala asi 43 tisíc lidí.
Boeing 747
Boeing 747 | Foto: Reuters

Mnoho aerolinek po celém světě se kvůli pandemii koronaviru ocitlo na pokraji bankrotu. Velké propouštění v chilsko-brazilské letecké společnosti by mělo pomoci restrukturalizovat dluhy, které dosahují 18 miliard dolarů (asi 401 miliard korun). Informovala o tom brazilská média, vedení společnosti se k tomu nevyjádřilo.

Latam Airlines je největším leteckým dopravcem v Latinské Americe. S propouštěním firma začne podle listů O Globo a O Estado de S. Paulo už v nadcházejícím týdnu. Nejprve požádá zaměstnance, zda alespoň část z nich nechce odejít dobrovolně.

Chystané propouštění je součástí snahy snížit velikost firmy a přichází v reakci na neschopnost vedení a zástupců odborů v Brazílii dosáhnout dohody na přechodném snížení pracovní doby a mezd. Nejvíce zaměstnanců má firma v Brazílii a Chile.

Když firma v květnu požádala ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli, byla to největší letecká společnost na světě, která usilovala o nouzovou reorganizaci kvůli pandemii způsobené šířením nového koronaviru.

Latam Airlines mohou létat i v režimu ochrany před věřiteli. Dceřiné firmy v Argentině, Brazílii a Paraguayi totiž nejsou v žádosti podané v USA zahrnuty. Firma má sídlo v Chile, ale v USA se obchodují jejich depozitní stvrzenky (ADR). To je obdoba akcií, jejich držitelé ale mají omezená práva. Z akciové burzy v New Yorku byly ADR mezitím staženy, později se přesunuly na neregulovaný trh.

Firma už v květnu uvedla, že si od akcionářů zajistila 900 milionů dolarů (zhruba 20 miliard Kč) na úvěrové financování. Celkem k ruce měla zhruba 1,3 miliardy USD.

Největším akcionářem aerolinek je americká letecká společnost Delta Air Lines. Ta loni za 1,9 miliardy dolarů získala v tomto podniku zhruba pětinový podíl. Aerolinky Latam vznikly v roce 2012, kdy chilská letecká společnost Lan převzala brazilského konkurenta Tam.

Pandemie koronaviru téměř prakticky zastavila osobní leteckou přepravu. Aerolinky se tak nyní potýkají s velkými ztrátami. Před pár dny oznámila Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings ztrátu pět miliard. Německá Lufthansa uvedla, že kvůli krizi zruší pětinu vedoucích pozic a 1000 míst v administrativě. Letecká společnost Air France-KLM se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 1,55 miliardy eur (40,7 miliardy Kč) a japonský letecký přepravce Ana Holdings utrpěl v prvním finančním čtvrtletí rekordní čistou ztrátu 108,8 miliardy jenů (přes 23 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy