Česko si polepšilo ve světovém žebříčku štěstí, vyměnilo si dvacátou příčku s Emiráty

ČTK ČTK
20. 3. 2019 14:51
Nejšťastnější zemí na světě se letos, stejně jako loni stalo Finsko. V žebříčku 156 zemí se za ním umístilo Dánsko, Norsko, Island a Nizozemsko. Česká republika si o jednu příčku polepšila, vyměnila si místo se Spojenými arabskými emiráty a stala se 20. nejšťastnější zemí světa. Uvádí to zpráva, kterou každoročně vypracovává agentura OSN.
Foto: Isifa/Thinkstock

Zpráva hodnotila země v šesti klíčových kategoriích, kterými je příjem, svoboda, důvěra, střední délka života, sociální podpora a štědrost. Na celé srovnání se můžete podívat zde.

"První desítka zemí je silná ve všech šesti kategoriích," uvedl spoluautor zprávy John Helliwell, emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie. A to neplatí jen pro rodilé obyvatele.

"Pravdou je, že loni byli všichni Finové šťastnější než obyvatelé ostatních zemí, ale také jejich přistěhovalci byli nejšťastnějšími přistěhovalci na světě. Není to o finské DNA. Je to o způsobu života," řekl Helliwell.

Poukázal na to, že lidé ve Finsku platí vysoké daně za sociální záchrannou síť, důvěřují své vládě, žijí ve svobodě, jsou velkorysí a starají se jeden o druhého.

Rozdíly mezi prvními zeměmi jsou malé a pořadí se každoročně mírně mění. Letos stanulo na šesté příčce Švýcarsko, následuje Švédsko, Nový Zéland, Kanada a desítku nejšťastnějších uzavírá Rakousko, které vytlačilo Austrálii na 11 místo.

Česká republika se posunula z 21. na 20. místo a Slovensko vystoupilo na 38. z loňského 39. místa.

Pořadí Stát
1. Finsko
2. Dánsko
3. Norsko
4. Island
5. Nizozemsko
6. Švýcarsko
7. Švédsko
8. Nový Zéland
9. Kanada
10. Rakousko
 
20. Česko
38.  Slovensko

Mezi prvními deseti státy neskončila žádná ze supervelmocí. Spojené státy si o jednu příčku pohoršily a skončily 19. Británie si sice o tři příčky polepšila a stanula na 15. místě, ale pohoršilo si Německo z 15. na 17. místo, Japonsko z 54. na 58., Rusko z 59. na 68. a Čína z 86. na 93. místo.

Nejvíce nešťastní jsou podle průzkumu lidé v Jižním Súdánu, který skončil na 156. místě. Před ním se umístila Středoafrická republika (155.), Afghánistán (154.), Tanzanie (153.) a Rwanda (152).

 

Právě se děje

Další zprávy