Nejstabilnější státy světa. Žebříček rizik podle pojišťovny

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
8. 4. 2015 6:30
V žebříčku hodnotícím odolnost zemí se Česká republika umístila na 26. místě ze 130 sledovaných států.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Nejstabilnějším státem světa je Norsko. V celosvětovém žebříčku mezinárodní pojišťovny FM Global obhájilo své prvenství z loňského roku. Druhé je Švýcarsko, třetí Nizozemsko. Česká republika skončila na 26. místě.

Naopak nejméně odolnou zemí je Venezuela, která se umístila na konci žebříčku hodnotícího celkem 130 zemí a teritorií (Čína a USA jsou vzhledem ke své velikosti rozděleny do několika regionů). Venezuela sice disponuje obřími zásobami ropy, dole ji ale drží růst veřejného dluhu spolu s vysokou mírou inflace, korupce i kriminality.

Žebříček nicméně nezahrnuje válečnými konflikty postižené státy, jako jsou Sýrie nebo Irák.

Nejméně odolnou zemí v Evropě není Řecko balancující na pokraji státního bankrotu, ale Ukrajina. Východoevropská země se oproti loňsku propadla o 31 příček až na 107. místo světa. Na vině je zhoršující se politická situace i špatný stav tamní infrastruktury.

Cílem žebříčku je radit manažerům a majitelům firem, kde je bezpečné investovat a rozvíjet obchod a kde hrozí riziko. Index má samozřejmě význam i pro samotnou pojišťovnu.

Ve hře jsou makrodata i přírodní podmínky

Takzvaný index celosvětové odolnosti hodnotí jednotlivé státy podle makroekonomických ukazatelů jako hrubý domácí produkt (HDP) na hlavu nebo spotřeba ropy. Důležitá je ale také úroveň infrastruktury, politická rizika, dohled nad korupcí nebo riziko přírodních katastrof.

Celkové pořadí Země
1. Norsko
2. Švýcarsko
3. Nizozemsko
4. Irsko
5. Lucembursko
6. Německo
7. Katar
8. Kanada
9. Finsko
10. USA (střední region)
... ...
26. ČR
27. Polsko
53. Slovensko
... ...
65. Řecko
107. Ukrajina
... ...
128. Mauritánie
129. Kyrgyzstán
130. Venezuela

Zdroj: FM Global

Dluhovou krizí sužované Řecko se oproti loňsku propadlo z 54. na 65. místo. Uškodila mu nadále vysoká úroveň dluhu i vítězství levicové strany Syriza v letošních volbách. Řecku k větší jistotě nepomáhá ani jeho geologická poloha, která zvyšuje riziko zemětřesení.

Pokud by se žebříček řídil čistě ekonomickým faktorem, s pořadím na obou koncích by zahýbal jen mírně. Na prvním místě by ovšem skončilo Lucembursko, poslední by byl Kyrgyzstán.

Nejvíce posílil Tchaj-wan

Kromě Ukrajiny se během roku výrazně propadl také Kazachstán (rovněž o 31 míst na 102. příčku). Oslabila rovněž pozice Turecka (o 27 míst na 85. příčku), Thajska (o 20 míst na 82. příčku) a Mongolska (o 13 míst na 117. příčku).

Naopak největším skokanem v žebříčku odolnosti se stal Tchaj-wan (o 52 míst na 37. příčku), po něm Guyana (o 42 míst na 81. místo) a Rumunsko (o 25 míst na 86. příčku).

Tchaj-wan se dokázal stát odolnějším díky rozšíření infrastruktury i kvalitnějšímu systému vzdělávání. Jeho růst v žebříčku je způsoben také soustavným zlepšováním v oblasti řízení rizik, a to jak v případě přírodních katastrof, tak požárů, dodává studie společnosti FM Global.

 

Právě se děje

Další zprávy