Nejsou byty. Devět z deseti rozestavěných v Praze je už prodáno, město chystá vlastní projekty

ČTK ČTK
18. 12. 2017 17:02
V Praze je v současnosti na prodej 2900 bytů, což je nejméně za dobu, od kdy se vede statistika. Poptávka výrazně převyšuje nabídku. Pomoci má zkrácení povolovacích procesů i regulace Airbnb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - V Praze bylo v září 118 projektů na stavbu 13 206 bytů. Volných bytů ke koupi je 2900. Novinářům to dnes řekli náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ) a Tomáš Lapáček z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Průměrně má jeden projekt 112 bytů a velikost bytu v průměru 82,7 metru čtverečního. Cena za metr je přes 75 000 korun.

"V posledním roce došlo k výraznému nárůstu ceny, oproti roku 2015 je to o 32 procent. Volných bytů na trhu jsme identifikovali 2900. To je nejnižší od doby, kdy zpracováváme analýzu bytové výstavby," řekl Lapáček.

V hlavním městě výrazně převyšuje poptávka nabídku bytů. Aby byly v souladu, muselo by ročně vzniknout 5500 až 6000 bytů. "Bohužel, dlouhodobý průměr nám ukazuje číslo zhruba o tisícovku nižší," řekl Lapáček. Jednou z cest, jak situaci zlepšit, by podle Lapáčka bylo zkrátit délku povolovacích procesů. Průměrný developerský projekt trvá nyní osm až deset let.

Nejvíce, asi 30 procent nových bytů, bylo postaveno na území Prahy 5 a 9. "Praha 9 disponuje velkým množstvím rozvojových ploch a je tam dost brownfieldů, proto má velký potenciál," řekl Lapáček.

Magistrát chce zahájit stavbu vlastních bytů. "Praha proti západu zaostává v tom, kolik má vlastních bytů. Obecní výstavba se téměř zastavila. Mezi lety 2008 až 2015 se postavilo minimum bytů, které by vlastnila a investovalo hlavní město," řekla Kolínská.

V Praze je nyní zhruba 600 000 bytů. Magistrátní odbor strategických investic dostal za úkol vytipovat pozemky vhodné k zástavbě. Město rovněž přestalo prodávat pozemky, které se hodí pro vznik domů. "V rozpočtu máme i peníze na nákupy pozemků a pokud takový najdeme, koupíme jej. Ve fondu na bydlení je půl miliardy a kdyby nestačily, je možné z rezervy vzít další," řekla Kolínská.

Kromě stavby vlastních bytových domů musí Praha podle Kolínské rekonstruovat neobydlené byty či zrychlit možnost zastavět brownfieldy. Stejně tak je podle ní nutné regulovat systém pronajímání bytů Airbnb.

Magistrát dnes rovněž uvedl, že v příštím roce zpracuje první studie pro stavbu na více než desítce pozemků, které jsou vhodné pro bytovou výstavbu. Město má současně připraveny tři rezidenční projekty, které by se měly začít v příštím roce stavět. Celkem nabídnou zhruba 1000 bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy