Nejrizikovější byznys je obchod a pohostinství, potvrzuje nová studie

ČTK ČTK
30. 9. 2015 12:40
Z analýzy společnosti Bisnode vyplývá, že krachem je ohrožena téměř každá třetí firma podnikající v oblasti obchodu nebo každá čtvrtá firma z pohostinství, ubytování a dopravy. Naopak k nejstabilnějším oborům v Česku patří výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - K nejrizikovějším oborům podnikání v ČR patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Nejstabilnější a nejméně rizikové jsou firmy podnikající v energetice, školství, zdravotnictví, nemovitostech a zemědělství. Uvedla to dnes poradenská společnost Bisnode.

Výsledky vycházejí z metodiky modelu, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících 12 měsících.

Detailní analýza tuzemské podnikatelské základny ukázala, že krachem je ohrožena téměř každá třetí firma podnikající v oblasti obchodu, každá čtvrtá firma z pohostinství, ubytování a dopravy a každá pátá stavební firma. V těchto oborech činnosti působí největší podíl společností se scoringovým stupněm "rizikový".

K nejstabilnějším oborům činnosti v České republice z pohledu největšího zastoupení firem se stupněm "vynikající" jednoznačně patří výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. S výraznějším odstupem následuje školství, zdravotnictví a zemědělství.

"Vysoký počet společností s hodnocením 'vynikající' a nízký počet společností se scoringem 'rizikový', respektive 'úpadek' je známkou, že energetika je nejstabilnějším oborem podnikání v ČR. Energetika těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol, zatímco zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoliv době jen obtížně omezuje, což přispívá k jejich stabilitě," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy