Nedá se dýchat ani pracovat. Po znečištěné ropě zasáhla ruské těžaře další katastrofa

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 8. 2019 9:31
Lesní požáry na Sibiři nutí ruské ropné společnosti k evakuaci pracovníků z ropných vrtů. S odvoláním na nejmenované zdroje z odvětví to uvedla agentura Reuters. Jde o další problém, s kterým se musí druhý největší vývozce ropy na světě potýkat po znečištění ropy v ropovodu Družba.
Sibiř hasí vojenské helikoptéry i obojživelníci | Video: Reuters

Produkce ropy v Rusku na začátku července klesla na téměř tříleté minimum. V dubnu se totiž v ropovodu Družba, který zásobuje Evropu, objevila znečištěná ropa, což vedlo k poklesu vývozu. Od té doby se těžba zotavila na úrovni kolem 11,15 milionu barelů za den.

Na Sibiři, kde teď zuří lesní požáry, se Rosněfť, Gazpromněfť a další firmy snaží ropná pole udržet v provozu. Okamžitý dopad na produkci zatím není jasný. Zdroj z firmy obsluhující východosibiřské pole Kujumba uvedl, že na některých místech bylo minulý týden na několik dnů úplně upuštěno od práce na vrtech a vrtulníky evakuovaly personál. V oblasti těží ropu státní společnost Rosněfť.

"Občas viditelnost dosahuje jen asi 20 metrů. Nedá se dýchat ani pracovat. Minulý týden jsme na několik dnů museli přerušit všechny práce," řekl. Dodal, že není informován, nakolik tento výpadek zasáhl produkci.

Mluvčí Rosněfti se odmítli vyjádřit. Zdroj z firmy však uvedl, že společnost podnikla opatření k zajištění bezpečnosti svých zaměstnanců a zařízení a že požáry celkovou těžbu neovlivní. Rosněfť, která denně těží asi 4,6 milionu barelů, letos plánuje ztrojnásobit těžbu ropy ze svých tří nových polí na Sibiři - Kujumba, Tagulskoje a Russkoje - na 120 000 barelů denně.

Společnost Gazpromněfť, která rozvíjí Kujumbu s Rosněftí, se k záležitosti nechtěla vyjádřit. Ruské ministerstvo energetiky na žádost o komentář neodpovědělo.

Rusko vyslalo vojenské letouny, aby pomohly hasičům bojovat s plameny, které pohlcují více než 3,1 milionu hektarů. To je oblast srovnatelná asi se 40 procenty území Česka.

Podle listu Financial Times se odhaduje, že letos požáry v Rusku zničily už 120 tisíc kilometrů čtverečních lesa. Pro srovnání: rozloha Československa v roce 1992 byla zhruba 128 tisíc kilometrů čtverečních.

Oblast v plamenech zahrnuje vzdálený, neobývaný les v Krasnojarsku, Jakutsku a Irkutsku, což vytváří to, co ekologové nazývají ekologická katastrofa. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) tento týden uvedl, že snímky z vesmíru ukazují, že dým z požárů na Sibiři dosahuje Aljašky a západního pobřeží Kanady.

Americký prezident Donald Trump ve středečním telefonátu nabídl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pomoc při hašení požárů a ten odvětil, že v případě potřeby nabídku přijme.

Zdroj ze středně velké ropné firmy z Irkutské oblasti uvedl, že situace s požáry byla velmi vážná, ale těžbu nezasáhla - i proto, že se firmy poučily z minulých zkušeností. "V roce 2016 jsme museli zastavit těžbu, když lesní požáry poškodily elektrárny. Letos podnikáme další opatření v podobě kopání příkopů kolem zařízení, které se plní vodou," uvedl. Firma také najala další zdravotnický personál.

 

Právě se děje

Další zprávy