Nejlevnější země pro život? Česko je deváté na světě, ukazuje žebříček

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
5. 3. 2016 15:37
Celkem 112 států světa porovnal server gobankingrates.com ve čtyřech kategoriích - z hlediska kupní síly, cen nájemného, potravin a služeb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

Praha - Chcete zvýšit hodnotu svých celoživotních úspor? Odstěhujte se třeba do Česka, radí americkým čtenářům v reakci na stále sílící dolar server gobankingrates.com.

Nejlevnější zemí světa podle žebříčku sestaveného tímto serverem z hlediska nákladů na život je Jižní Afrika. Na druhém místě se umístila Indie, třetí je Kosovo a čtvrtá Saudská Arábie. Česká republika skončila na devátém místě. Žebříček porovnal celkem 112 zemí podle čtyř klíčových kategorií z dat online databáze Numbeo.

Seznam nejlevnějších států světa porovnává kupní sílu, ceny nájemného, potravin a služeb s hodnotami v americkém New Yorku.

Pořadí Země
1. Jižní Afrika
2. Indie
3. Kosovo
4. Saudská Arábie
5. Kazachstán
6. Zambie
7. Omán
8. Paraguay
9. Česká republika
10. Makedonie
... ...
12. Polsko
35. Německo
38. Maďarsko
54. Slovensko
64. Rakousko
... ...
110. Hongkong
111. Bahamy
112. Bermudy

Zdroj: gobankingrates.com

U padesátky nejlevnějších států v žebříčku je cena nájemného vždy alespoň o 70 procent nižší než v případě New Yorku, potraviny jsou minimálně o 40 procent levnější a zboží a služby stojí alespoň o 30 procent méně.

Česká republika skončila na deváté příčce právě díky poměru nízkých nákladů a vyšší kupní síly - ta je v porovnání s New Yorkem pouze o 8,4 procenta nižší, zatímco nájemné je nižší o 87,8 procenta, jídlo je o 63 procent levnější a za zboží a služby dají Češi o 57,7 procenta méně.

Sousední Slovensko je na tom z hlediska nákladů na život o poznání hůře - umístilo se až na 54. místě a do první padesátky se tedy nevešlo. Stejně tak Rakousko, které skončilo až na 64. místě. Sousednímu Polsku pak patří 12. místo, Maďarsko je 38. příčce, Německo na 35. příčce a například Ukrajina je 24. a Rusko 39.

Vůbec nejdražší je život v Hongkongu, na Bahmách či na Bermudách. Výhodně se nežije ani na Islandu (106. místo), v Norsku (107. místo) či ve Švýcarsku (109. místo), ukázal žebříček.

 

Právě se děje

Další zprávy