Nejlepšími městy pro podnikání jsou Ostrava, Humpolec a Brno, zjistila anketa

ČTK ČTK
18. 4. 2018 12:40
Obce se ve výzkumu hodnotí na základě 23 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Ostrava. Druhé místo patří Humpolci, třetí skončilo Brno. Vyplývá to z výsledků výzkumu Město pro byznys 2017, který zpracovala agentura Datank.

V pořadí již 10. ročníku soutěže se účastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězilo město Pelhřimov před Humpolcem a Jihlavou.

Ostrava dosáhla nejlepšího výsledku v přístupu veřejné správy. Podle výzkumu má město webové stránky s výborným obsahem pro podnikatele, příznivý rozvrh úředních hodin a především vykázalo kvalitní výsledek v testu elektronické komunikace, který hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Město má i vysoký podíl malých a středních firem, pro něž je také výrazným plusem napojení aglomerace na dálniční síť. Má rovněž velký počet studentů v odborném vzdělání, což násobí podnikatelský potenciál města do budoucnosti.

V Humpolci jsou dlouhodobě kvalitní podmínky pro podnikání, o čemž svědčí jeho pravidelné umísťování na předních příčkách výzkumu. Humpolec má podle výzkumu vynikající výsledky zejména v kritériích podnikatelského prostředí. Město má velmi vysoký podíl podnikatelů a také právnických osob. Pracovní trh je ve městě na dobré úrovni, město má velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost.

Brno v podnikatelském prostředí boduje vysokým podílem podnikatelů, právnických osob i podílem malých a středních firem a má také výbornou dopravní dostupnost. V přístupu veřejné správy Brno vyniká především dobrou komunikací a nízkými poplatky, vyplývá z výsledků.

Desítka nejlepších měst pro podnikání v ČR:

Pořadí Město
1. Ostrava
2. Humpolec
3. Brno
4. Jablonec nad Nisou
5. Pelhřimov
6. Nová Paka
7. Benešov
8. Prostějov
9. Pardubice
10. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Zdroj: Město pro byznys 2017

Obce se ve výzkumu hodnotí na základě 23 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí 50 procenty, mohou ovlivnit svým chováním radnice.

 

Právě se děje

Další zprávy