Nejlepší země na světě? Česko je mezi Egyptem a Panamou, ukázal průzkum

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
22. 1. 2016 6:53
Nová studie zveřejněná na Světovém ekonomickém fóru v Davosu porovnává 60 vybraných států podle toho, jaký si vytvořily obrázek za hranicemi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Washington - Nejlepší zemí na světě je Německo před Kanadou a Velkou Británií.  Alespoň podle nového žebříčku zveřejněného v rámci Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Česko se mezi šedesáti hodnocenými státy umístilo na 38. příčce - mezi Egyptem a Panamou.

Studie je společným projektem portálu US News & World Report, newyorské společnosti BAV Consulting a Wharton School of Business na Pensylvánské univerzitě. Vychází především z názorů, jaké si lidé vytvořili o dané zemi za hranicemi. Shromáždila data od 16 248 respondentů z 36 zemí - převážně od lidí s vyšším vzděláním a osobností z oblasti obchodu, zbytek dotázaných tvořila široká veřejnost.

Lidé hodnotili kritéria jako kultura, podnikatelské prostředí, kulturní a společenské dědictví, občanský život, ekonomická, politická i vojenská síla či kvalita života. Získané informace z průzkumu byly následně porovnány s daty Mezinárodního měnového fondu o hrubém domácím produktu (HDP) na hlavu z roku 2014 v paritě kupní síly - tedy v jednotce, která zohledňuje rozdíly v cenách.

Pořadí Země
1. Německo
2. Kanada
3. Velká Británie
4. USA
5. Švédsko
6. Austrálie
7. Japonsko
8. Francie
9. Nizozemsko
10. Dánsko
...
12. Rakousko
17. Čína
24. Rusko
26. Řecko
38. Česká republika
44. Maďarsko
... ...
58. Írán
59. Ukrajina
60. Alžírsko

"To, jak je země vnímána za svými hranicemi, je pro její úspěch zcela klíčové," uvedl šéf největší světové reklamní skupiny WPP pro server USA Today.

Podle Mortimera B. Zuckermana, šéfa U.S. News, má žebříček být celosvětovým zdrojem pro obyvatele, podnikatele i vlády při vyhodnocování rizik a příležitostí v proměňujícím se světě, napsal server Washington Post.

Do žebříčku nebyli mimo jiné zařazeni naši sousedé Slovensko či Polsko. Rakousko obsadilo 12. příčku a Maďarsko skončilo na 44. místě. O čtrnáct příček nad Českem se umístilo Rusko, o dvanáct míst pak Řecko. Na úplném konci žebříčku se umístily Írán, Ukrajina a Alžírsko.

V kategorii ekonomické, politické, vojenské síly státu skončilo Česko až na 49. místě a z pohledu kulturního vlivu na 44. místě. Naopak v kulturním dědictví se umístilo na 28. místě, v podnikání je 26., v kvalitě života 21. a v občanských právech mu patří 19. příčka.

Jedničkou z pohledu celkové kvality života se stala Kanada, z pohledu občanského života Švédsko. Nejsilnějším státem jsou USA, v kulturním a společenském dědictví vede Itálie, v ekonomickém růstu Indie, v podmínkách pro podnikání Lucembursko a v kulturním vlivu Francie. Nejatraktivnější a nejdobrodružnější je pro respondenty Brazílie.

 

Právě se děje

Další zprávy