Nejlepší podmínky pro podnikání má Nový Zéland. Česko si pohoršilo na třicáté místo

ČTK ČTK
31. 10. 2017 18:41
Nový Zéland je druhý rok za sebou zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání podle zprávy Světové banky. Česko se mezi 190 hodnocenými zeměmi umístilo na třicátém místě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání zůstává již druhým rokem za sebou Nový Zéland. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou v úterý zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika letos obsadila 30. příčku, loni byla na 27. místě.

Zpráva zahrnuje 190 zemí a sleduje, jakým způsobem v nich regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. SB hodnotí například podmínky při zakládání firem, řešení insolvencí či získávání stavebních povolení a úvěrů.

V rámci zemí visegrádské čtyřky si v letošním roce nejlépe vedlo Polsko, které skončilo na 27. příčce. Slovensko obsadilo 39. místo a Maďarsko 48. místo.

Zpráva upozorňuje, že v České republice klesly náklady na rozjezd podnikání díky zavedení nižších poplatků u společností s ručením omezeným. Poukazuje ale i na složitější placení daní v důsledku nových požadavků na kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty.

Země s nejlepšími podmínkami pro podnikání:

Pořadí Země
1. Nový Zéland
2. Singapur
3. Dánsko
4. Jižní Korea
5. Hongkong
6. Spojené státy
7. Británie
8. Norsko
9. Gruzie
10. Švédsko
20. Německo
27. Polsko
29. Portugalsko
30. Česká republika
31. Francie
39. Slovensko
48. Maďarsko
190. Somálsko

Zdroj: Světová banka

 

Právě se děje

Další zprávy