Nejlepší pálenkou Flora koštu je hruškovice z Hodonína

ČTK ČTK
5. 10. 2013 17:14
Soutěž se letos konala již po desáté a i loni byl vítězem Josef Lupač z Hodonína
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Olomouc - Hruškovice Josefa Lupače z Hodonína vypálená v loňském roce zvítězila v soutěži o nejlepší ovocný destilát Flora košt.

Výsledky soutěže, ve které pět desítek degustátorů hodnotilo 358 vzorků pálenek, byly vyhlášeny rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima, který na výstavišti doplňuje největší tuzemskou zahradnickou výstavu Flora.

Lupač se přitom stal celkovým vítězem koštu již loni, o rok dříve uspěl v kategorii hruškovic. Používá odrůdu Williams a pálenku nemá rád příliš silnou.

Kvalita přihlášených vzorků byla podle hodnotitelů vysoká.

"Bylo opravdu velmi těžké vybrat z nejlépe vyhodnocených vzorků absolutního šampiona. Z vítězů kategorií stojí za ochutnání jemně aromatická a čistě ovocná jablkovice, výborná pálenka z černého jeřábu nebo také vysoce aromatická třešňovice, která zaujala svým intenzivním a komplexním buketem a chuťovou šířkou a čistotou," uvedl předseda odborné komise Jan Stávek.

Každým rokem se podle něj kvalita vzorků zvyšuje.

Soutěž se letos koná desátým rokem. Loni se i přes prohibici přihlásilo rekordních 374 vzorků, organizátoři však museli zrušit oblíbenou ochutnávku, která následuje po vyhlášení výsledků soutěže.

Degustátoři letos chutnali kromě klasické slivovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice, broskvovice, třešňovice, višňovice a vínovice také ananasovici, citronovici či pálenku vyrobenou z bezového květu. Raritou byla pálenka z cibule.

Nejstarším soutěžním vzorkem byla hruškovice vypálená v roce 1994. Cenu Unie destilatérů České republiky za nejlepší kolekci přihlášených vzorků získala Pálenice U Jiřího ze Stonařova na Vysočině.

 

Právě se děje

Další zprávy