Nejistá práce v Česku. Firmy kvůli krizi znervózněly, čtvrtina z nich chce propouštět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
11. 1. 2023 8:14
Skoro čtvrtina zaměstnavatelů v Česku bude v následujícím čtvrtletí propouštět. Nezaměstnanost poroste jen pozvolně, protože stále ještě pětina firem plánuje nabírat nové lidi. Vyplynulo to z pravidelného čtvrtletního průzkumu společnosti ManpowerGroup. Neveselé jsou pak i další průzkumy trhu práce, podle nichž firmy nevědí, co je čeká - jak vysoká bude inflace a jak dlouhá energetická krize.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Průzkum ManpowerGroup Index trhu práce se ptal více než 500 zaměstnavatelů, jak se změní celkový počet zaměstnanců ve společnosti v prvním čtvrtletí nového roku v porovnání s uplynulým čtvrtletím. Přesně 24 procent firem přiznalo, že budou muset propouštět.

Celkem pozitivní je v době ohlašované recese ovšem fakt, že 22 procent firem naopak předpovídá nárůst zaměstnanců. Zdá se tedy, že zaměstnanci, kteří přijdou kvůli potížím zaměstnavatele o práci, nebudou mít velký problém najít nové uplatnění.

Zbylých 43 procent zaměstnavatelů podle průzkumu nepředpokládá žádné změny a 11 procent firem neví, co je čeká, takže nedokážou odpovědět.  

"Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro 1. čtvrtletí 2023 hodnotu -2 procenta. Index se snížil o 13 procentních bodů oproti minulému čtvrtletí, v meziročním srovnání o 15 procentních bodů," uvedla ředitelka společnosti ManpowerGroup pro Českou republiku Jaroslava Rezlerová. 

Podle ní nervozita zaměstnavatelů roste, většina firem je spíše opatrná a vyčkává, jak se ekonomická a energetická situace vyvine. "Průzkum ukazuje, že počet zaměstnavatelů, kteří plánují v dalším období propouštění, zůstává již rok poměrně stabilní, nicméně výrazně klesá počet optimistických firem. Zaměstnavatelé spíše nábory pozastavují, než že by plánovali hromadné propouštění," doplnila Rezlerová.

Český trh práce má podle ní nyní výhodu v tom, že je stále velmi vysoký počet otevřených pozic, a tak bude docházet pouze k pozvolnému nárůstu nezaměstnanosti. Současná nezaměstnanost představuje 3,7 procenta, což je ve srovnání s ostatními státy Evropské unie jedna z nejnižších hodnot. 

Nejvíce optimistické jsou firmy v sektoru informačních technologií, státním a neziskovém sektoru i v obchodě a službách. Právě v těchto oblastech budou zaměstnavatelé nejčastěji hledat nové lidi. Naopak negativní nálada převládá v energetice, komunikačních službách a finančním sektoru, kde plánuje více firem propouštět než nabírat. 

Malé firmy cítí potíže, velké korporáty to zatím zvládají

Průzkum výsledky rozdělil i podle velikosti firem. Horší vyhlídky tak mají zaměstnanci mikro a malých podniků, propouštění oznamují ale i středně velké firmy s počtem zaměstnanců od 50 do 250. Pouze velké firmy nad 250 lidí plánují nabírání. "Oproti minulému čtvrtletí se ale náborové plány zhoršily ve všech čtyřech kategoriích, a stejně tak v meziročním srovnání," doplňuje Rezlerová. 

Z rozdělení podle regionů vyplývá, že zaměstnavatelé v Praze a na Moravě předpokládají pokles zájmu o "nováčky", zatímco zbytek Čech očekává jejich nárůst. V porovnání s předchozím čtvrtletím však opět nábory oslabily ve všech třech regionech.

Podobné závěry vyplynuly také z nedávného průzkumu Svazu průmyslu a dopravy, kterého se na konci minulého roku zúčastnilo 127 podniků. Podle tohoto šetření bude v Česku silném sektoru průmyslu a dopravy v prvním pololetí propouštět 10 procent firem. Mezi nejčastější důvody propouštění už teď patří úsporná řešení ve firmách kvůli vyšším cenám energií a ztrátě zakázek. 

"Přetrvávající vysoká nejistota a ochlazující se ekonomika projevující se ve zpomalení zakázek či investic nebudou vytvářet pro firmy jednoduché prostředí, a tak i firmy jsou a budou ve výhledu a plánování velmi opatrné," říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz upozorňuje, že se problémy energetické krize spolu s postupujícím ochlazením i zahraničních ekonomik mohou přelévat do všech odvětví. "Opatření vlády pro zastropování cen energie všem firmám a pomoc nejvíce postiženým odvětvím mohou situaci ve firmách zmírnit a zklidnit. Zhoršit ji ale může nastupující globální recese, a to zejména pokud povede k významnému ochlazení nových zakázek, jak tomu bylo v letech 2008 až 2010. Pokles poptávky logicky musí vést k propouštění," říká Rafaj. 

Dramatičtější je také výhled odborníků z poradenské skupiny Moore Czech Republic. Firmy podle nich čeká vedle propouštění i zhoršení financování a omezení investic. Odhadují, že se v následujících měsících více než polovině firem zhorší ekonomické výsledky.

"Podniky budou nuceny provést řadu změn v rámci vzdělávání, digitalizace či energetické produktivity, aby si udržely svou dlouhodobou konkurenceschopnost," uvádí partner Moore Czech Republic Radovan Hauk. 

Na vině je podle něj inflace. "Škodí firmám dvojím způsobem, jednak zvyšuje jejich vstupní náklady a jednak omezuje kupní sílu zákazníků. Firmy tak již nyní čelí snížení poptávky po svých výrobcích či službách, nejvýrazněji toto chování pocítí v první polovině roku," uvádí Radovan Hauk.

V zámoří to vidí "růžově"

Vzhledem k tomu, že personální společnost ManpowerGroup působí v řadě států světa, nabízí i globální pohled. Tedy jak si Česká republika stojí ve srovnání se zbytkem světa.

Podle výsledků průzkumu očekávají zaměstnavatelé na celém světě navyšování počtu zaměstnanců, i když v meziročním i mezikvartálním porovnání je vidět zpomalení tempa růstu.

Nejsilnější náborové plány pro příští čtvrtletí jsou v regionu Severní Amerika, těsně následuje Jižní a Střední Amerika. Nejnižší, ale přesto pozitivní náborové plány vykazuje region Evropa, Blízký východ a Afrika, který stále pociťuje dopad konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

"Sousední země Ukrajiny hlásí jedny z nejnižších očekávání. Mezi pěti nejpesimističtějšími zeměmi světa jsou kromě Španělska také země východní a střední Evropy - tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko," dodává Rezlerová. 

Podle ní je "uspání" náborů trendem ve většině zemí, protože odeznívá zvýšená poptávka spojená s postpandemickým rozvolněním. "Výsledky odrážejí přetrvávající obavy z recese, inflace a vysokých životních nákladů, ačkoli poptávka po kvalifikovaných pracovnících nadále roste," dodává Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy