Nejen pivo a nealko. DPH může klesnout také u masa, mléka, másla a chleba, říká Sobotka

Petr Kučera Janis Aliapulios Petr Kučera, Janis Aliapulios
2. 2. 2016 16:00
Ministr financí Andrej Babiš hovoří o postupném sjednocení snížených sazeb DPH na 10 procentech. Přesunutí piva a nealkoholických nápojů je prý jenom první krok. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce prosadit nižší daň na vybrané potraviny, s ohledem na rozpočtové možnosti se nebrání ani přesunutí dalších konkrétních položek.
Zlevní maso? (ilustrační foto)
Zlevní maso? (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka podporuje další snižování daně z přidané hodnoty (DPH), zejména na potraviny. „Navrhujeme co nejdříve snížit daň na maso, mléko, máslo a chleba,“ řekl online deníku Aktuálně.cz.

Podle rozpočtových možností se Sobotka nebrání ani přesunu dalších položek do nejnižší, tedy desetiprocentní sazby DPH. Tu zavedla vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL od roku 2015 a patří do ní knihy, léky, dětská výživa a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Sobotka tak reagoval na otázku, zda souhlasí s úterním výrokem ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohledně postupného sjednocení dvou snížených sazeb DPH na deseti procentech. Babiš tento plán zmínil, když obhajoval svůj návrh snížit daň z 21 na 10 procent u piva a nealkoholických nápojů – obojí při prodeji v restauracích, kdy jde o službu, nikoliv zboží.

Podle Babiše má jít o první krok k postupnému sjednocení snížených sazeb, které je prý v souladu s koaliční smlouvou. Ta ovšem jen obecně uvádí, že na zavedení elektronické evidence tržeb a další opatření k lepšímu výběru daní "bude navázán pokles snížené sazby DPH". Do programového prohlášení vlády se pak už nedostala ani tato zmínka.

Přímé odpovědi ohledně možného sjednocení na 10 procentech se Sobotka vyhnul. O přesunutí konkrétních položek ale podle něj budou jednat koaliční partneři. Sobotka nicméně zalitoval, že už nemáme pětiprocentní sazbu. "Snížení DPH na léky, knihy, potraviny a další sociálně citlivé komodity je něco, co sociální demokracie vždycky podporovala. Musíme hledat únosnou rovinu z hlediska státního rozpočtu," řekl.

Lidovci by podpořili snížení DPH na všechny potraviny, obzvláště ty základní. "Měli bychom mít jiné priority než pivo," říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Změny je potřeba dělat uváženě na základě dat, nikoliv populisticky, dodává k Babišově návrhu.

DPH na pivo a nealkoholické nápoje má podle Babiše klesnout už od července, o svém návrhu ale teprve bude příští pondělí jednat s koaličními partnery. Ti byli zatím dost zaskočeni. "Návrh je marketingovým tahem na podporu elektronické evidence tržeb,“ reagoval na konci minulého týdne Sobotka s tím, že každá daňová změna by měla projít důkladnou diskusí. "Je to hodně populistický návrh, opravdový výkop z čistého nebe, s nikým to nekonzultoval," stěžoval si také místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Babiš nyní potvrdil, že návrh je mimo jiné marketingovým tahem, který má podpořit projekt elektronické evidence tržeb. Jeho schválení zatím v Poslanecké sněmovně blokují opoziční ODS a TOP 09, vláda prosadit v únoru – považuje to za klíčový krok k omezení daňových úniků. Společně s evidencí tržeb Babiš už dříve navrhoval snížení DPH u jídla a nealkoholických nápojů v restauracích z 21 na 15 procent, s návrhem zařadit pivo do 10% sazby přišel dodatečně až na konci minulého týdne. Chce tím pomoci podnikům, které nevaří jídlo – těch je v oboru asi polovina.

Česko má nyní tři sazby DPH. Základní činí 21 procent. Snížená 15% sazba se uplatňuje hlavně na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Obě sazby stouply od roku 2013 o jeden procentní bod v souvislosti se startem druhého pilíře důchodového systému, mělo jít o kompenzaci výpadku příjmů ze státního důchodového systému.

Poté, co současná vládní koalice druhý pilíř zrušila, chtějí ODS a TOP 09 vrátit sazbu na předchozí úroveň. Koalice to odmítá a argumentuje mimo jiné tím, že od roku 2015 zavedla druhou sníženou sazbu ve výši 10 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy