Zemanův poradce Nejedlý prodává přes státní benzinky plyn pro autobusy

ČTK ČTK
15. 5. 2018 9:52
Čepro s Nejedlého firmou spolupracuje od konce roku 2014, kdy jím spoluvlastněná ATM Energy existovala jen několik měsíců.
Martin Nejedlý.
Martin Nejedlý. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Firma ATM Energy, jejíž spolumajitelem je poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, provozuje na benzinových stanicích značky EuroOil stanice plnící vozidla stlačeným zemním plynem (CNG). Čerpací stanice EuroOil přitom patří společnosti Čepro spadající pod ministerstvo financí. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD).

Čepro s Nejedlého firmou podle listu spolupracuje od konce roku 2014, kdy ATM Energy existovala jen několik měsíců. "První stanici plnící vozidla CNG postavila až na konci roku 2015. Že by Nejedlému v byznysu se státem pomohlo to, že je poradcem prezidenta Zemana, však mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová rezolutně odmítla," uvedla MfD.

Společnost ATM Energy byla podle mluvčí spolu s ostatními firmami oslovena v druhém pololetí roku 2014. Ostatními firmami byla podle deníku pětice společností platících na trhu za zavedené firmy.

ATM Energy může podle smlouvy, kterou se státní společností uzavřela, na čerpacích stanicích Čepro provozovat vlastní výdejní zařízení, které si sem sama předtím umístí. Nejedlého firma by měla prodávat CNG na 22 stanicích EuroOil, například v Mladé Boleslavi, Kyjově, České Třebové či v Tovačově. V České republice je podle údajů Českého plynárenského svazu v současnosti přes 170 plnících stanic stlačeného zemního plynu, dodává deník.

Stát i EU v poslední době vypisují milionové dotace, aby si města mohla pořídit k přírodě šetrnější autobusy na CNG.

Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Miloše Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V minulosti byl mimo jiní jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, a to od jejího vzniku v září 2007 do června 2015, kdy společnost přešla do likvidace.

Právě této společnosti přitom soud v dubnu 2016 uložil zaplatit státu smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky, sankce vyplývala z kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje. I přes dlouhodobý spor se státem Zeman ovšem Nejedlého ve funkci podržel.

 

Právě se děje

Další zprávy