Nejdražší město pro život je v Asii, říká nový žebříček porovnávající kolem 160 cen

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 3. 2016 21:34
Singapur zůstává nejdražším městem světa. Evropa má v první desítce pět zástupců. Naopak nejlevnějším městem je Lusaka, hlavní město Zambie. Letošní žebříček výrazně ovlivnil růst dolaru a naopak pokles dalších měn, včetně eura. Dopad měl také pokles cen ropy a komodit a geopolitické napětí.
Singapur, ilustrační foto.
Singapur, ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn - Nejdražším městem pro život je třetím rokem za sebou Singapur. O druhou a třetí příčku se dělí Curych a Hongkong. Uvedla to britská analytická společnosti Economist Intelligence Unit (EIU). Hongkong se ve srovnání s loňským rokem posunul vzhůru o sedm příček. Naopak o tři místa klesla pátá Paříž, která zůstává jediným městem eurozóny v první pětici.

Průzkum srovnává ceny, přepočtené na americké dolary, ve 133 městech po celém světě. Analytici si všímají cen zhruba 160 produktů a služeb, včetně potravin a nápojů, spotřebního zboží, benzinu, nákladů na nájem, dopravu, soukromé školy či pomoc v domácnosti.

Letošní žebříček výrazně ovlivnil růst dolaru a naopak pokles dalších měn, včetně eura. Dopad měl také pokles cen ropy a komodit a geopolitické napětí, upozornila EIU. "Za téměř 17 let, co pracuji na tomto průzkumu, si nevzpomínám na tak nestabilní rok jako rok 2015," uvedl editor průzkumu Jon Copestake.

Pořadí Země
1. Singapur (Singapur)
2.-3. Curych (Švýcarsko)
2.-3. Hongkong (Hongkong)
4. Ženeva (Švýcarsko)
5. Paříž (Francie)
6. Londýn (Velká Británie)
7. New York (USA)
8.-10. Kodaň (Dánsko)
8.-10. Soul (Jižní Korea)
8.-10. Los Angeles (USA)

Zdroj: EIU

Růst dolaru přispěl k posunu amerických měst New York a Los Angeles: obě se dostala do první desítky. New York se proti předchozímu roku posunul o 15 příček vzhůru, když v roce 2011 klesl dokonce až na 49. místo. Město Los Angeles postoupilo o 19 příček vzhůru.

Naopak pokles australského dolaru vyřadil z první desítky dvě australská města, Sydney a Melbourne. Australský dolar od počátku roku 2015 klesl vůči americkému o sedm procent.

Naopak nejlevnějším městem je Lusaka, hlavní město Zambie. Za ním následují indická města Béngalúr a Bombaj. Z deseti nejlevnějších měst jich bylo pět z Indie nebo Pákistánu, upozornila na svých stránkách BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy