Nejdražší město pro život je Curych. Podívejte se, jakou příčku obsadila česká metropole

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 13. 7. 2018 19:32
Průzkum hodnotí maloobchodní ceny, příjmy obyvatel, kupní sílu a pracovní dobu v 77 městech. Na chvostu tabulky se umístila Káhira a Lagos.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Curych - Nejdražším městem pro život je nyní Curych. Vyplývá to z průzkumu švýcarské finanční skupiny UBS Group nazvaného Ceny a výdělky, který hodnotí maloobchodní ceny, příjmy obyvatel, kupní sílu a pracovní dobu v 77 městech světa. Praha se ve všech kategoriích umístila kolem 50. pozice.

Na prvních místech v jednotlivých kategoriích se vedle Curychu pohybuje další švýcarské město, frankofonní Ženeva. Vychází jako nejdražší z hlediska cen potravin, ale na druhou stranu mají tamní obyvatelé nejvyšší příjmy. Francouzsky mluvící lokalita je centrem soukromých bankéřů, obchodníků s komoditami a mezinárodních organizací včetně OSN, Světové banky a Červeného kříže.

Švýčarská města patří mezi nejoblíbenější místa pro život na světě. V čele s Curychem | Video: Visit Zurich

Z hlediska příjmů je německy mluvící Curych na druhém místě žebříčku, ale celkově je nejdražším městem světa. Lví podíl na tom mají služby, jako je například kadeřnictví nebo čistírna, které jsou o 20 procent dražší než v Ženevě. Za chytré telefony, televize, notebooky a další elektroniku si pak v Curychu v porovnání s Ženevou lidé připlatí 16 procent.

Za Curychem a Ženevou následují dvě severská města, Oslo a Kodaň, pátý je New York.

Závěry průzkumu podtrhují, jak velké je bohatství a jaká je kvalita života osmi milionů obyvatel Švýcarska. Vedle vysokých platů, silné měny, stabilní vlády, kvalitní infrastruktury a veřejné dopravy se těší rovněž z úžasné přírody.

Platy v Ženevě jsou vyšší než v Curychu, protože některé profese, například šéfkuchaři nebo učitelé, jsou ve městě francouzského reformátora Jana Kalvína placeny víc, poznamenala agentura Bloomberg. V každém případě pokud se chce člověk ve Švýcarsku levně najíst, pak je dobré Ženevě se vyhnout.

Slavné centrum zábavního průmyslu Los Angeles se na žebříčku výdělků umístilo na čtvrtém místě a jako jediné město v USA bylo v některém z hodnocených kritérií první, a to v kategorii kupní síla.

Ceny a výdělky v 77 městech světa:

Maloobchodní ceny Příjmy Kupní síla Pracovní doba
1. Curych 1. Ženeva 1. Los Angeles 1. Hongkong
2. Ženeva 2. Curych 2. Curych 2. Tchaj-pej
3. Oslo 3. Lucemburk 3. Miami 3. Tokio
4. Kodaň 4. Los Angeles 4. Ženeva 4. Lucemburk
5. New York 5. Kodaň 5. Lucemburk 5. Auckland
44. Bratislava 46. Varšava 47. Varšava 45. Varšava
50. Praha 47. Praha 54. Praha 52. Praha
63. Varšava 54. Bratislava 58. Bratislava 56. Bratislava
76. Lagos 76. Bombaj 76. Káhira 76. Káhira
77. Káhira 77. Káhira 77. Lagos 77. Nairobi

Zpráva vychází z cen 128 druhů zboží a služeb a z příjmů v 15 profesích v 77 městech světa. Vyplynulo z ní, že průměrný zaměstnanec v Curychu musí pracovat 38,2 hodiny, aby si mohl dopřát telefon iPhone. V Johannesburgu na něj musí vydělávat 291,9 hodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy