Nejdelší stávka v Česku bude možná pokračovat. Vedení IG Watteeuw podle odboráře zpochybnilo dohodu

ČTK ČTK
9. 10. 2015 10:16
V podniku se ale zatím pracuje, situace se bude řešit příští týden. Zaměstnanci společnosti stávkovali devět dní, ve středu svůj protest ukončili po ústní dohodě s personálním ředitelem společnosti. Hlavním problémem byly přesčasy, které firma lidem o víkendech pravidelně nařizovala.
Foto: ČTK

Brno - Zaměstnanci brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw budou možná znovu stávkovat. Jejich zaměstnavatel totiž zpochybnil ústní dohodu z tohoto týdne, která měla řešit zejména spory ohledně nařízených víkendových přesčasů. V podniku se ale zatím pracuje, situace se bude řešit příští týden, řekl ČTK odborový předák Zlatomír Vyhňák.

Zaměstnanci společnosti stávkovali devět dní, ve středu svůj protest ukončili po ústní dohodě s personálním ředitelem společnosti. Podle Vyhňáka se domluvili na zvýšení mezd o dvě procenta.

Hlavním problémem byly ale přesčasy, které firma lidem o víkendech pravidelně nařizovala. Zaměstnanci se údajně s firmou domluvili, že jim může nařídit pracovat maximálně dva víkendové dny v měsíci a lidé za to dostanou od firmy 50 procent příplatek, což je dvojnásobek původní sazby.

Nyní ale podle Vyhňáka není jasné, zda dohoda platí. "Bude se to řešit příští týden, kdy přijede vedení společnosti z Belgie. Už sbíráme podpisy na případnou novou stávku a čekáme, jak jednání dopadne," uvedl Vyhňák.

Devítidenní stávka byla podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zatím nejdelší stávkou v soukromém podniku na území ČR od roku 1989. Stávkovalo asi 200 z více než 300 zaměstnanců, šlo ale o naprostou většinu dělníků.

Společnost IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy