Nejcennější firmy světa: Trhu vládnou američtí technologičtí obři, Čína ztrácí dech

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
12. 8. 2019 13:40
Největší firmou světa je Microsoft, který po sedmi letech sesadil z první pozice Apple. Tržní kapitalizace Microsoftu je 905 miliard USD a Apple 896 miliard.
Foto: Reuters

Dominanci amerických technologických firem na čele žebříčku podtrhává umístění Amazonu, Alphabet a Facebooku v první šestce. Vklínit se mezi ně dokázala pouze na páté místo Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta. Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku PwC Global Top 100.

Souhrnná tržní kapitalizace stovky největších firem světa se v roce 2019 dostala na rekordní hodnotu 21 bilionů dolarů, což meziročně znamená pětiprocentní nárůst. Zároveň je to ale zpomalení proti předchozímu desetiprocentnímu růstu.

Většina ze stovky největších firem pochází z USA. Sídlo jich tam má celkem 54 a na celkové tržní kapitalizaci se podílí dokonce 63 procenty. Naopak ohodnocení evropských i čínských firem zastoupených v žebříčku se snížilo o pět, respektive čtyři procenta. Poprvé se v žebříčku objevila firma ze Saúdské Arábie a návrat zaznamenala i Indie, která má nyní mezi stovkou největších dokonce dvě firmy. Česká společnost v žebříčku není.

"Dominanci Spojených států má na svědomí zejména rostoucí síla prvních čtyř umístěných hráčů, kteří každoročně zvyšují svůj náskok před zbytkem žebříčku," uvedl expert z poradenského oddělení PwC ČR Antonín Koukolík.

"To je způsobeno zejména jejich schopností inovovat a přinášet zákazníkům nové služby a produkty. Americké firmy dominují žebříčku dlouhodobě díky tradici akciových trhů a velikosti americké ekonomiky. Velikost a vyspělost národního trhu také usnadňuje přechod americké společnosti z lokální na globální úroveň. Určitě ale dále porostou v žebříčku i společnosti z Číny jako například Alibaba," dodal Koukolík.

Dvacet nejhodnotnějších firem světa:

Jméno společnosti Země původu Sektor Hodnota v miliardách dolarů
Microsoft USA Technologie 905
Apple USA Technologie 896
Amazon.com USA Maloobchod 875
Alphabet USA Technologie 817
Berkshire Hathaway USA Finance 494
Facebook USA Technologie 476
Alibaba Čína Maloobchod 472
Tencent Čína Technologie 438
Johnson & Johnson USA Péče o zdraví 372
Exxon Mobil USA Ropné produkty 342
JP Morgan Chase & Co USA Finance 331
Visa USA Finance 314
Nestlé Švýcarsko Spotřební zboží 292
ICBC Čína Finance 287
Walmart USA

Maloobchod

280
Bank of America USA Finance 266
Proctor & Gamble USA Spotřební zboží 260
Royal Dutch Shell Velká Británie Ropné produkty 256
Novartis Švýcarsko Péče o zdraví 245
Verizon Communications USA Telekomunikace 244

Zdroj: PwC Global Top 100

Technologické firmy se postaraly o 27 procent celkové tržní kapitalizace žebříčku. Výrazný meziroční růst (o 15 procent) zaznamenaly největší firmy z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Naopak o tři procenta pokleslo ohodnocení firem z finančního sektoru.

Největší zhodnocení za posledních deset let zaznamenal Amazon, který je v očích burzovních investorů nyní o 843 miliard cennější. V relativním srovnání zvítězil Netflix, který se stihl zhodnotit o 6081 procent. Žebříček se za deset let obměnil téměř z poloviny, když se v něm udrželo 53 firem.

 

Právě se děje

Další zprávy