Nejbohatším mužem světa je opět Bill Gates. O první místo žebříčku se přetahuje s Bezosem

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
28. 7. 2017 13:30
Změna na čele průběžných žebříčků světových miliardářů vydržela jen pár hodin. Zakladatel Microsoftu Bill Gates opět vystřídal zakladatele internetového obchodu Jeffa Bezose, který ho ve čtvrtek na pár hodin předstihl díky rostoucí hodnotě akcií firmy Amazon. V čele žebříčku lze i v blízké budoucnosti očekávat těsné rozdíly.
Bill Gates. Ilustrační foto.
Bill Gates. Ilustrační foto. | Foto: ČTK

New York - Zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates přišel o pozici nejbohatšího člověka světa jen na pár hodin. V pátek už se opět drží na čele průběžného žebříčku magazínu Forbes, který on-line aktualizuje seznam nejbohatších lidí světa podle hodnoty jejich majetku.

Gates se vrátil na první místo, když s odhadovanou hodnotou jmění ve výši 89,8 miliardy dolarů podle Forbesu velmi těsně předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose (88,7 miliardy dolarů). Vzhledem k měnící se hodnotě akcií na trzích lze v nejbližší době a čele žebříčku očekávat velmi těsné rozdíly.

Aktuální žebříček časopisu Forbes:

Jméno Jmění Obor podnikání Země
Bill Gates 89,8 mld. USD zakladatel Microsoftu USA
Jeff Bezos 88,7 mld. USD zakladatel Amazonu USA
Amancio Ortega 82,9 mld. USD vlastník Inditexu (např. Zara) Španělsko
Warren Buffett 74,4 mld. USD investor, Berkshire Hathaway USA
Mark Zuckerberg 70,9 mld. USD zakladatel Facebooku USA

Prvenství Gatesovi znovu přisuzuje také Bloomberg Billionaires Index, který vytváří a pravidelně v 17:30 newyorského času aktualizuje americká agentura Bloomberg. Tvůrci indexu odhadují Gatesovo jmění na 90,7 miliardy dolarů, jmění Bezose pak na 89,3 miliardy dolarů.

Gates během čtvrtka ztratil své prvenství poprvé od roku 2013. Nejbohatším člověkem planety se stal právě Jeff Bezos. Pomohl k tomu hlavně růst akcií Amazonu.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek upozornila, že ještě na začátku roku byl Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa. To se změnilo v březnu, kdy Bezos předstihl Amancia Ortegu a Warrena Buffeta a posunul se na druhou příčku za Billa Gatese. 

Třiapadesátiletý Bezos vlastní zhruba 17 procent akcií Amazonu. Hodnota akcií Amazonu ve čtvrtek překonala 1060 dolarů za kus a byla dokonce nejvyšší v historii, když se od začátku roku zvýšila již o více než 40 procent. Rekordní je tak i tržní hodnota firmy - ve středu překonala hranici 500 miliard dolarů. Vyšší tržní kapitalizaci už mají z amerických firem, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje, pouze Apple, Alphabet (mateřská společnost Googlu) a Gatesův Microsoft.

 

Právě se děje

Další zprávy