Nejbohatší lidé 2019: Žebříčku kraluje Bezos. Kellner stoupá, Babiš ztratil miliardy

Ekonomika Ekonomika, Sandro Elčić
5. 3. 2019 13:30
Časopis Forbes opět zveřejnil žebříček stovky nejbohatších lidí na světě. V seznamu dolarových miliardářů figuruje letos poprvé rekordních osm Čechů. Nejbohatší z nich je Petr Kellner, který si od loňského srovnání miliardářů polepšil o 16. příček. Kellner s majetkem 15,5 miliardy dolarů obsadil 73. místo. Kvůli zadlužení a nižší ziskovosti Agrofertu se odhad majetku Andreje Babiše meziročně propadl o 1,1 miliardy dolarů.
Foto: Reuters

Staří známí a více žen

V posledních dvou desetiletích stáli na čele žebříčku světových boháčů jen čtyři lidé. Kromě současného Jeffa Bezose byl jeden rok na prvním místě "věštec z Omahy" Warren Buffet, šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway. Čtyři roky se na vrcholu držel Carlos Slim Helu - mexický telekomunikační magnát.

Titul nejbohatšího člověka však držel nejdéle zakladatel Microsoftu, Bill Gates. Ten byl od roku 2001 do roku 2017 nejbohatší hned ve dvanácti ročnících. Kdyby Gates nevěnoval téměř 36 miliard Nadaci Billa a Melindy Gates byl by podle Forbesu na prvním místě i letos.

Do první stovky nejbohatších se dostalo o jednu ženu víc než loni - celkem jedenáct. Nejbohatší je Francoise Bettencourt Meyersová, dědička podílu na francouzské kosmetické značce L'Oréal. Ta na špičce vystřídala Alice Waltonovou, dceru zakladatele největší americké sítě supermarketů Walmart.

  • Na dalších kartách si najdete medailonky desítky nejbohatších lidí na světě i nejbohatších Čechů.
 

Právě se děje

Další zprávy