Nejbohatší lidé 2019: Žebříčku kraluje Bezos. Kellner stoupá, Babiš ztratil miliardy

Ekonomika Ekonomika, Sandro Elčić
5. 3. 2019 13:30
Časopis Forbes opět zveřejnil žebříček stovky nejbohatších lidí na světě. V seznamu dolarových miliardářů figuruje letos poprvé rekordních osm Čechů. Nejbohatší z nich je Petr Kellner, který si od loňského srovnání miliardářů polepšil o 16. příček. Kellner s majetkem 15,5 miliardy dolarů obsadil 73. místo. Kvůli zadlužení a nižší ziskovosti Agrofertu se odhad majetku Andreje Babiše meziročně propadl o 1,1 miliardy dolarů.
Foto: Reuters

Miliardáři chudnou

Poprvé od roku 2016 nejbohatší lidé světa zchudli. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně zpracovává časopis Forbes. Klub dolarových miliardářů se ale od loňského roku rozrostl o dva Čechy.

Ke jménům tuzemských podnikatelů, kteří se mezi nejbohatšími lidmi světa, objevili již v minulosti, se zařadili dva nováčci. Pavlu Baudišovi, zakladateli společnosti Avast, vyvíjející antivirový software, odhadl Forbes jmění na 1,4 miliardy dolarů. Spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva má podle časopisu mít zhruba jednu miliardu dolarů.

Pozici globální jedničky si už druhý rok po sobě udržel šéf internetového obchodu Amazon, Jeff Bezos. Z Čechů zůstává na prvním místě Petr Kellner, jehož bohatství plyne ze skupiny PPF zabývající se hlavně finančnictvím a telekomunikacemi.

  • Souhrnné odhadované jmění 2153 dolarových miliardářů v letošním roce činí 8,7 bilionu dolarů. Loni to bylo o 400 miliard více.

"Náš žebříček ukazuje, že ani nejbohatší lidé světa nejsou imunní vůči ekonomickým silám a kolísavosti světových trhů. Přestože ale čelí silnému protivětru, vynalézaví a neoblomní podnikatelé stále nacházejí nové cesty, jak zbohatnout," uvádí k výsledkům letošního žebříčku Luisa Kroll z Forbesu, která se na jeho sestavování podílela.

  • Za pokles celého jmění může převážně propad řady čínských podnikatelů pod hranici miliardy dolarů ve jmění. Zchudnutí vyjádřené v dolarech ale způsobilo i oslabení eura vůči americké měně, které se promítlo na majetcích Evropanů.
 

Právě se děje

Další zprávy