Zakladatel Alibaby je komunista, uvedl čínský list. Nikdo neví, jak si zprávu vyložit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 11. 2018 10:24
Jack Ma, zakladatel internetové společnosti Alibaba a nejznámější čínský kapitalista, je členem Komunistické strany Číny. Uvedl to čínský vládní list Lidový deník.
Jack Ma
Jack Ma | Foto: www.weforum.org

Jméno Jacka Ma figuruje na seznamu 100 lidí, kteří by podle listu mohli Číně pomoci řídit proces reformy a otevírání země. Ma je nejbohatším Číňanem, hodnota jeho majetku podle časopisu Forbes dosahuje 35,8 miliardy dolarů (816,5 miliardy korun). Pro porovnání - zakladatel Amazonu a nejbohatší člověk na světě, Jeff Bezos, podle odhadů vlastní majetek v hodnotě 167 miliard dolarů.

Není jasné, proč se list rozhodl jeho členství zmínit, píše agentura Reuters. Zveřejnění nicméně přichází v době, kdy se Peking snaží posunout soukromé podniky do většího souladu s hodnotami strany. To platí zejména pro technologický sektor, kde soukromé firmy dominují.

Ma, který v září oznámil, že v příštím roce odejde z vedení Alibaby, je nejznámějším čínským podnikatelem. Působil jako poradce politických vůdců v Asii a Evropě. Měl také velké ambice ve Spojených státech, kde chtěl vytvořit jeden milion pracovních míst, kvůli obchodním sporům mezi USA a Čínou ale od těchto plánů upustil.

Politická příslušnost Jacka Ma je pro mnohé překvapením. Převážná většina odpovědí na dotaz "je Jack Ma členem komunistické strany" v internetovém vyhledávači Baidu zní "není".

 

Právě se děje

Další zprávy