K nejbohatším lidem světa patří i osm Čechů. V čele zůstal Kellner, Babiš si pohoršil

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2020 17:27
Oproti loňsku svět "zchudl" o 58 dolarových miliardářů. Zatímco loni jich americký časopis Forbes napočítal 2 153, letos k 18. březnu, kdy výčet dokončoval, došel k číslu 2095. Osmička Čechů, která se na seznam dostala i loni, z něj ale nevypadla. Prvenství si mezi nejbohatšími Čechy dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner.
Finančník Petr Kellner na snímku z května 2010.
Finančník Petr Kellner na snímku z května 2010. | Foto: ČTK

Petr Kellner

V seznamu světových dolarových miliardářů časopisu Forbes se Petr Kellner umístil na 68. místě s odhadovaným majetkem v hodnotě 14,9 miliardy dolarů (v přepočtu 372,7 miliardy korun). Oproti seznamu z loňského března si tak sice polepšil o pět příček, v roce 2019 se ale jeho jmění odhadovalo na 15,5 miliardy dolarů.

Na odhad Kellnerova jmění dopadl podle Forbesu pokles cen akcií firem, které vlastní, i ekonomické turbulence kolem pandemie koronaviru.

Jeho příjmy plynou mimo jiné ze společnosti O2, finanční skupiny Home Credit a PPF Banky. Loni v říjnu také Kellnerova investiční skupina PPF oznámila převzetí celé mediální společnosti CME, jež působí mimo jiné v ČR, kde vlastní například televizi Nova. Pod PPF patří ještě největší provozovatel tuzemského internetového vysílání O2 TV.

PPF investuje do celé řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. Působí ve 24 zemích v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy