K nejbohatším lidem světa patří i osm Čechů. V čele zůstal Kellner, Babiš si pohoršil

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2020 17:27
Oproti loňsku svět "zchudl" o 58 dolarových miliardářů. Zatímco loni jich americký časopis Forbes napočítal 2 153, letos k 18. březnu, kdy výčet dokončoval, došel k číslu 2095. Osmička Čechů, která se na seznam dostala i loni, z něj ale nevypadla. Prvenství si mezi nejbohatšími Čechy dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Reuters

Osm Čechů mezi dolarovými miliardáři

Mezi světové dolarové miliardáře se letos opět zařadilo osm Čechů. První místo znovu obhájil majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 14,9 miliardy dolarů, což je v přepočtu 372,7 miliardy korun.

Následuje realitní magnát Radovan Vítek, většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský a premiér Andrej Babiš. Vítek a Křetínský meziročně zbohatli a v žebříčku sesadili premiéra Babiše z druhého na čtvrté místo. Hodnota Babišova majetku navíc klesla proti loňsku z 3,5 na 3,2 miliardy dolarů (80 miliard korun).

Pětici nejzámožnějších Čechů uzavírá vlastník skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem za 3,1 miliardy dolarů. Šestý je majitel společnosti Sev.en Energy Pavel Tykač, sedmý je zakladatel firmy Avast Pavel Baudiš, poslední příčka připadla spolumajiteli Penty Marku Dospivovi.

Na následujících kartách najdete příběhy nejbohatších Čechů podrobněji:

 

Právě se děje

Další zprávy