Nedovolíme, aby nám USA ukradly TikTok, varuje Čína. Trump ho chce koupit, či zakázat

ČTK ČTK
4. 8. 2020 12:44
Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu a je připravena zakročit i ve věci čínské firmy ByteDance a její aplikace TikTok. Napsal to dnes čínský list China Daily, který patří čínské komunistické straně. TikTok je trnem v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož aplikace představuje bezpečnostní riziko.
Aplikace TikTok je populární mezi teenagery.
Aplikace TikTok je populární mezi teenagery. | Foto: Reuters

V USA ji chce zakázat, ledaže by se americká softwarová společnost Microsoft dohodla, že americké aktivity od firmy ByteDance odkoupí.

Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září. K situaci se v pondělí vyjádřil také obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro, který v rozhovoru v televizi CNN navrhl, aby Microsoft své účasti v Číně prodal, jestli se chystá koupit aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. "Vyvstává nám tady otázka, zda Microsoft nebude kompromitován. Co kdyby Microsoft své účasti v Číně prodat?" položil otázku Navarro.

China Daily v dnešním vydání píše, že zastrašování čínských technologických firem ze strany Spojených států je výsledkem politiky "Amerika na prvním místě", kterou prosazuje Trump a která podle Pekingu nemůže mít vítěze. Čína tak nemá jinou možnost, než se podrobit, nebo se v odvětví vyspělých technologií vydat cestou boje kdo s koho, napsal čínský list ve svém úvodníku.

Čína má "hodně možností, jak odpovědět, pokud (Trumpova) administrativa prosadí svůj plán 'rozbít a vyloupit'," píše list.

Microsoft v pondělí uvedl, že s firmou ByteDance jedná o převzetí některých částí TikTok. Ministr zahraničí Mike Pompeo o víkendu prohlásil, že Trump se chystá zasáhnout proti čínským softwarovým firmám, které čínské vládě zpřístupnily data uživatelů, uvedla agentura Reuters.

List Global Times, za kterým také stojí čínská komunistická vláda, napsal, že způsob, jakým Washington zachází s čínskými podniky ByteDance a Huawei Technologies naznačuje, že Spojené státy se snaží své ekonomické vazby na Čínu zpřetrhat. Čína měla přitom jen omezené možnosti poskytnout těmto firmám ochranu tím, že by sáhla k odvetným opatřením vůči americkým firmám, protože Spojené státy mají technologický náskok a vliv na své spojence, napsal čínský list.

 

Právě se děje

Další zprávy