Pandemie paralyzuje jatka v USA i Kanadě. Farmáři musí dobytek vybíjet, masa je málo

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
17. 5. 2020 9:48
Lidé při práci nezvládají dodržovat doporučené rozestupy a do zaměstnání chodí, i když se cítí nemocní. Tak americké úřady popisují situaci na některých jatkách ve Spojených státech, kde se v posledních týdnech ve velké míře šíří koronavirus. Problém s rozšířením viru v závodech na zpracování masa se dotkl i samotné výroby, která vázne, což se projevuje už i na pultech obchodů.
Muž stojí u zásob vepřového masa na skladě v americkém státě Texas. Snímek pochází z doby pandemie koronaviru.
Muž stojí u zásob vepřového masa na skladě v americkém státě Texas. Snímek pochází z doby pandemie koronaviru. | Foto: Reuters

Americká nezisková organizace Midwest Center for Investigative Reporting k minulému úterý evidovala nejméně 12 500 případů nákazy koronavirem u pracovníků celkem 180 jatek napříč jedenatřiceti státy zaměřujícími se na zemědělskou výrobu v USA. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ke konci minulého měsíce registrovalo dvacet úmrtí na nemoc covid-19 u zaměstnanců jatek. 

Například firma Tyson Foods - největší americká společnost na zpracování masa - musela během dubna a května několik jatek kvůli výskytu koronaviru zavřít. Podnik zajišťuje asi pětinu z celkového množství hovězího masa vyrobeného pro americký trh.

Nedostatek hovězího zasáhl v posledních týdnech třeba známý řetězec rychlého občerstvení Wendy's, který na začátku měsíce musel v některých restauracích dokonce přestat servírovat hamburgery. O několik dní později fastfood na svém Facebooku ale ujistil, že zákazníci o hovězí maso nepřijdou. Konkurenční řetězec Shake Shack zase uvedl, že cena hovězího za poslední dobu vzrostla.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v USA Jana Kaliby jsou výpadky dodávek masa v USA patrné už od začátku března, Kaliba ale hovoří spíše o omezení nabídky než úplném nedostatku.

Menší pestrost v obchodech v minulých týdnech zaznamenala i Češka Bára Homolová, která v USA žije. "Začátkem května jsem byla nakupovat ve Walmartu (nejrozšířenější americký obchodní řetězec, pozn. red.) v New Jersey a všimla jsem si, že je nějaký problém, neměli skoro nic. Kuře nebylo vůbec," popsala pro on-line deník Aktuálně.cz Homolová a přidala i další zkušenost.

"Když jsem šla na začátku dubna nakupovat v New Yorku do Whole Foods (americký řetězec obchodů s potravinami, pozn. red.), všimla jsem si, že sortiment se trochu změnil. Na místech, kde obvykle bývá mleté hovězí nebo vepřové, bylo všude jen kuře a spíše jen ty části, které se normálně tak nekupují. Na výběr ale stále bylo," doplnila Homolová s tím, že tento čtvrtek ale jednu z newyorských poboček Whole Foods navštívila znovu a žádný problém už nepozorovala. Regály byly plné a zaměstnanci zrovna doplňovali nové zboží.

Jatka nechte otevřená, nakázal Trump

Do situace v masném průmyslu se na konci minulého měsíce vložil i prezident USA Donald Trump. Vydal exekutivní příkaz, aby provozovatelé jatka nechali otevřená, a předešlo se tak nedostatku potraviny na trhu.

Podle zpravodajského serveru CNBC ale řada závodů zůstává zavřená. Například největší výrobna hovězího firmy Tyson Foods, která se nachází v Iowě, se sice chystá chod obnovit, ale produkce závodu bude nižší. Společnost chce dohlédnout také na hygienická opatření včetně měření teploty pracovníků nebo dodržování rozestupů mezi zaměstnanci.

Americké CDC upozornilo na to, že právě nedokonalé hygienické podmínky v masném průmyslu v době pandemie mohou za to, proč koronavirus ochromil toto odvětví. Vir se navíc nešíří jen v závodech na zpracování masa v USA, ale i v Kanadě, Německu a dalších evropských zemí. Například na jedněch jatkách v kanadské Albertě zemřeli na koronavirus tři pracovníci. 

V Německu se nemoc objevila na třech jatkách. Nejhorší situace panuje v závodě ve městě Coesfeld, kde se nakazilo 950 z 1200 pracovníků. Tento typ práce často vykonávají gastarbeiteři z východní Evropy. Podle německého zpravodajského serveru Deutsche Welle panují na jatkách špatné podmínky, zaměstnanci například často žijí ve špinavých ubytovnách a při práci následně nedodržují doporučenou vzdálenost.

Podle odborové organizace Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG) je to zejména společné ubytování, kvůli kterému se virus mezi pracovní sílou snadno šíří. "Žijí příliš blízko sebe," řekl pro Deutsche Welle odborář Thomas Bernhard.

Z Německa se dováží jak hovězí, tak vepřové i do Česka. Tuzemský trh ale podle Zemědělského svazu ČR a ministerstva zemědělství zhoršenou situaci nijak nepocítil. "V současné době trh s vepřovým masem spíše zaznamenal zvýšené množství suroviny z důvodu problému s exportem do Číny a po Evropě," uvedl mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý, jehož slova potvrdil i Vladimír Pícha, mluvčí Zemědělského svazu ČR. 

Nucené zabíjení zvířat

Paralyzovaná výroba na jatkách způsobuje problémy i chovatelům zvířat, kterým se kuřata i dobytek kupí v chovech. Řada z nich tak zvířata musí pro problémy s odbytem nuceně vybíjet.

"Někteří farmáři ani nemohou dokončit větu, když mluví o tom, co teď musí dělat," popsal pro zpravodajský web New York Times Američan Greg Boerboom, který na farmě v Minnesotě chová prasata a v současné době hledá cestu, jak se vyhnout nucenému usmrcení více než tisícovky z nich.

Část zemědělců se situaci snaží řešit třeba tak, že zvířata krmí na proteiny a tuky méně bohatou stravou, aby oddálili čas na jejich porážku.

 

Právě se děje

Další zprávy