Nedostatek benzinu v Česku nehrozí, ujišťuje po nehodě v Kralupech správa státních rezerv

ČTK ČTK
29. 8. 2016 15:10
Výroba paliv se v Kralupech zcela zastavila poté, co 17. května zasáhl krakovací jednotku výbuch. Nedostatek benzinu v Česku ale již zcela jistě nehrozí, vyplynulo z dnešního jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze.
Čerpací stanice. Ilustrační foto.
Čerpací stanice. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Nedostatek benzinu na tuzemských čerpacích stanicích v souvislosti s květnovou havárií v rafinérii v Kralupech nad Vltavou již zcela jistě nehrozí a bude ho dostatek i v září. Po pondělním jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO) to sdělil mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka.

NESO tvoří představitelé několika ministerstev, správy rezerv, policie, armády a výrobců či distributorů paliv. Od výpadku rafinérie v Kralupech se musí téměř veškerá produkce benzinu v ČR dovážet ze zahraničí. Dovozci proto každý měsíc informují SSHR o stavu zásobování.

"Mohu potvrdit, že zásoby benzinu na měsíc září jsou zajištěny," uvedl předseda správy Pavel Švagr. Linka doplnil, že vzhledem k tomu, že výroba benzinu by měla být v Kralupech obnovena během října, byla činnost NESO v této záležitosti ukončena.

Výroba paliv se v Kralupech zcela zastavila poté, co 17. května zasáhl krakovací jednotku výbuch. Hned po výbuchu hrozilo, že Česko bude muset kvůli havárii sáhnout do státních palivových rezerv, které schraňuje právě SSHR. K tomu ale nakonec nedošlo. Unipetrol si ale od správy rezerv pronajal volný zásobník na 80 000 tun ropy v Nelahozevsi, kde uskladnil ropu, jejíž dodávku již nešlo zastavit.

Už loni postihl Unipetrol požár etylenové jednotky v areálu v Záluží u Litvínova. Její rekonstrukce trvala déle než deset měsíců a byla ukončena v polovině tohoto měsíce. Náklady rekonstrukce dosáhly čtyř miliard korun.

Jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku je Česká rafinérská, která Unipetrolu patří. Roční kapacita obou českých rafinérií v Kralupech a Litvínově je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinérii připadá 3,3 milionu tun.

 

Právě se děje

Další zprávy