Zadlužený server Nebeslev má většinu majetku ve šroubech

ČTK ČTK
1. 8. 2014 15:02
Závazky serveru činí zhruba 24 milionů korun, insolvenční správce našel majetek za 1,9 milionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tereza Holanová

Olomouc - Slevový server Nebeslev, který je od června v úpadku, má jen malý majetek v hodnotě několika milionů korun. Závazky serveru vůči několika stovkám lidí a firem naopak činí zhruba 24 milionů korun.

Vyplývá to ze zprávy, kterou soudu zaslal insolvenční správce Radim Kubica. Společnost Nebeslev patřila v tuzemsku do první desítky slevových serverů.

Kubica ve zprávě pro soud vypočítal, že společnost Nebeslev má movitý majetek v hodnotě 1,9 milionu korun. Tato částka se ale ještě může výrazně změnit, protože zhruba milion korun na soupisu majetku připadá na nerezové šrouby, jejichž skutečnou hodnotu určí znalec.

Server Nebeslev měl v době prohlášení úpadku v pokladně 437 tisíc korun a jeho pohledávky činí 6,7 milionu korun. Většinu pohledávek měla firma vůči svému jednateli Petru Doubravovi.

"Společnost Nebeslev nevlastní žádný nemovitý majetek," uvedl Kubica.

Soudce Martin Šulák rozhodnutí o úpadku zdůvodnil tím, že olomoucká společnost Nebeslev má více věřitelů, kterým včas neplatí. Své pohledávky do insolvenčního řízení přihlásily už více než tři stovky věřitelů, kteří požadují přes pět milionů korun. "Počet věřitelů neustále roste," upozornil již dříve Šulák, podle kterého je firma Nebeslev předlužená.

Velkou část věřitelů společnosti Nebeslev tvoří lidé, kteří si na tomto slevovém serveru koupili poukázky na různé zboží a služby. Vouchery ale nemohli využít a firma jim nevrátila peníze. Slevový server po prohlášení úpadku přestal výrobky a služby nabízet.

Desítka na trhu

V roce 2012 společnost Nebeslev vykázala obrat 5,5 milionu korun a její hospodaření skončilo ztrátou 2,4 milionu. Loni měla firma obrat 1,4 milionu korun. Podle Kubici se server Nebeslev kvůli insolvenčnímu řízení potýkal s výrazným poklesem počtu zákazníků i tržeb.

Jednatel Doubrava na začátku roku soudu napsal, že server by díky investicím do reklamy a kosmetických přístrojů měl dluhy splatit. Firma navíc chystala zprovoznit internetový obchod.

Insolvenční návrh na server Nebeslev podal loni podnikatel Michal Lev z Frýdku-Místku, který tvrdil, že u firmy Nebeslev má pohledávky téměř za 160 000 korun. Policisté poté začali prověřovat, zda majitelé serveru nezvýhodňovali některé věřitele. Policie zatím nezveřejnila, jak vyšetřování dopadlo.

Na žebříčku největších slevových serverů, který loni sestavil vyhledávač slev Skrz.cz, připadla serveru Nebeslev.cz desátá pozice. Firma Nebeslev prodala více než milion slevových poukazů a spolupracovala se stovkami obchodních partnerů. Server Nebeslev ale Asociace portálů hromadného nakupování zařadila na seznam nepoctivých prodejců.

Tržby tuzemských slevových serverů loni stouply téměř o pětinu na 3,3 miliardy Kč. Počet slevových serverů po počátečním prudkém růstu ale výrazně klesl. Nejvíce aktivních slevových serverů působilo na českém trhu v srpnu 2011, kdy jich bylo 204. Nyní Skrz.cz registruje 55 aktivních slevových serverů.

 

Právě se děje

Další zprávy