Návrh na proplácení prvních tří dnů nemoci projedná tripartita, zaměstnavatelé jsou proti

ČTK ČTK
22. 3. 2018 12:20
Mimořádné jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem si vyžádala Hospodářská komora.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Ve středu zveřejněný návrh hnutí ANO, aby první tři dny stonání propláceli nemocným zaměstnavatelé a od 11. dne nemoci povinnost přebraly zdravotní pojišťovny, v pondělí dopoledne projedná zúžené zasedání tripartity.

Mimořádné jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) si vyžádala Hospodářská komora, podle které plán nevyřeší problém nárůstu fiktivní nemocnosti, přičemž náklady ponesou zaměstnavatelé i stát. S návrhem zásadně nesouhlasí i Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl, že takzvaná karenční doba bude jediným bodem jednání, jeho účastníci zatím ale nedostali podklady s bližšími parametry návrhu. "Nikdo nemá žádný podklad, takže je otázkou, zda nějaký bude, nebo to bude formou informace či pohledu jednotlivých stran," řekl.

Už ve středu přivítal souhlas vlády s poslaneckým návrhem ČSSD, kterým by bylo proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci znovu zavedeno. Odbory budou prosazovat, aby výše nemocenské v prvních dnech nespadla pod 60 procent průměrného denního výdělku.

Podle Hospodářské komory návrh vyplácet nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci nevyřeší problém nárůstu fiktivní nemocnosti, přičemž náklady ponesou zaměstnavatelé i stát. Podle komory se mimo jiné sníží příjmy z odvodů na sociální a zdravotní pojištění a porostou náklady ve zdravotnictví. Z toho důvodu trvá na zachování karenční doby, tedy prvních tří dnů nemocenské zdarma, sdělil její mluvčí Miroslav Diro. Pokud by byla karenční doba zrušena, měli by se na tom podle komory zaměstnanci finančně podílet.

Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů se zrušením karenční doby zásadně nesouhlasí. Pokud by byla prolomena, požaduje, aby byla zaměstnancům znovu zavedena sazba 1,1 procenta na nemocenské pojištění. Chce rovněž sazbu 25 procent v prvních třech dnech, jak tomu bylo u nemocenského pojištění v roce 2004. Ke kompenzaci náhrady mzdy po dobu trvání prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti žádá snížení sazby pojistného na nemocenské pojištění zaměstnavatelům o 0,2 procentního bodu.

ANO se svou variantou přišlo kvůli vyjednáváním o vládě se sociálními demokraty, kteří na zrušení karenční doby trvají. Poslanci ČSSD dříve předložili návrh, který počítá s tím, že by zaměstnanci dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu. V souvislosti s tím, že náklady by nesl zaměstnavatel, navrhuje ČSSD zároveň snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu.

Vládní legislativci v té souvislosti uváděli, že by státní rozpočet přišel až o tři miliardy korun ročně. Babišův kabinet v demisi kvůli vyjednávání ANO a ČSSD k návrhu schválil ve středu místo navrhovaného negativního doporučení kladné stanovisko.

Babiš prohlásil, že chce hledat řešení, které bude mít co nejmenší dopad na ekonomiku. Výhrady, které kabinet formuloval k návrhu ČSSD, je podle něj třeba dořešit a projednat i na tripartitě.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté úpravu nechali v platnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy