Návrat před recesi. Spojené státy hlásí nárůst nové práce

6. 6. 2014 17:00
Během recese v USA zaniklo 8,7 milionu pracovních míst. Květnová čísla přinesla vyrovnání ztráty.
Americká vlajka má být symbolem jednoty, k takovému poselství se však zatím voliči obracejí zády
Americká vlajka má být symbolem jednoty, k takovému poselství se však zatím voliči obracejí zády | Foto: Reuters

Washington/New York - Americká ekonomika v květnu vytvořila zhruba 217 tisíc nových pracovních míst. Obnovila se tak už všechna pracovní místa, která ve Spojených státech zanikla v období poslední hospodářské recese.

Vyplývá to z aktuálních údajů amerického ministerstva práce. Míra nezaměstnanosti nicméně v květnu zůstala na 6,3 procenta.

Americká ekonomika během poslední recese v letech 2008 a 2009 přišla o zhruba 8,7 milionu pracovních míst. Od dubna 2010 již ale 8,8 milionu pracovních příležitostí vytvořila, takže celou ztrátu smazala. Agentura AP ale upozorňuje, že počet obyvatel USA od konce recese vzrostl o téměř sedm procent.

První signál růstu

Údaje o květnové tvorbě nových pracovních míst jsou zhruba v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. Data ukazují, že američtí zaměstnavatelé pokračují v solidním tempu přijímání pracovníků, a zároveň potvrzují, že americká ekonomika se zotavuje z útlumu způsobeného mrazivou zimou.

"Je to pozitivní signál pro hospodářské vyhlídky," řekl k dnešním údajům analytik Sam Bullard z makléřské společnosti Wells Fargo Securities.

V období od března do května vytvářela americká ekonomika v průměru 234 tisíc nových pracovních míst měsíčně. To představuje výrazné zlepšení proti asi 150 tisícům míst v předchozích třech měsících.

"Není pochyb o tom, že tempo tvorby pracovních míst zrychluje," sdělil analytik Dan Greenhaus ze společnosti BTIG.

Hrubý domácí produkt USA v letošním prvním čtvrtletí klesl v přepočtu na celý rok o jedno procento. Ve druhém čtvrtletí analytici počítají s návratem k růstu, který by se podle nich mohl pohybovat od tří do čtyř procent. Americká centrální banka (Fed) ve čtvrtek v pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha uvedla, že hospodářský růst v USA v uplynulých měsících zesílil.

 

Právě se děje

Další zprávy