Jak vydělat na Airbnb? Klíčová je lokalita, rizikem jsou úřady a nenávist sousedů

Sandro Elčić
27. 9. 2018 6:14
Svět krátkodobého ubytování v soukromí reprezentovaný zejména platformou Airbnb není už dávno "sdílenou ekonomikou", ale tvrdým byznysem v právním pološeru, zato s pozoruhodnými výdělky. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled tipů, jak na pronájmech vydělat, spolu s podmínkami, které musí zájemci splnit, aby neměli brzy nepříjemnou návštěvu z úřadů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Airbnb v Česku

  • V Česku Airbnb funguje od roku 2009. Podíl aplikace Airbnb na počtu přenocování v Praze vzrostl loni o 4,7 procentního bodu na 14,7 procenta. Je to větší podíl než v Londýně (6,9 %), Amsterdamu (11,8 %), Berlíně (6,5 %) či Madridu (10,1 %), ale méně než v Paříži (15,2 %).
  • Loni si hosté zarezervovali v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc. V mimopražských regionech se zvýšil o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 000 hostitelů. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.
  • Více než 420 000 Čechů naopak využilo aplikace k ubytování v zahraničí. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnalo objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals a Vrbo.
  • Kritici aplikacím na krátkodobý pronájem bytů vytýkají, že i kvůli nim rostou ceny nemovitostí či nájmů a vylidňují se města, hlavně v centrech. Majitelé bytů se pod vidinou vyššího zisku z krátkodobých pronájmů zbavují dlouholetých nájemníků a ti se pak stěhují do okrajových částí města.
  • Pronajímání bytů přes Airbnb také zatěžuje ostatní uživatele, vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitostí. Negativními projevy kromě hluku v nočních hodinách je zvýšení nákladů na úklid a osvětlení společných prostor či provoz výtahu. Tyto náklady pak musí uhradit rezidenti.
  • V roce 2016 firma spustila program Sousedé Airbnb, přes který mohou podávat podněty právě lidé žijící v sousedství nemovitostí, jež se pronajímají přes Airbnb.
 

Právě se děje

Další zprávy