Nástupce lakovny AZOS výrobu nezastaví. Musíme dodržet termíny, tvrdí

ČTK ČTK
27. 3. 2018 12:05
Nymburk se několik let snaží donutit AZOS, aby snížil zápach z provozu, který podle místních obtěžuje jejich každodenní život. Firma s kritikou města nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy.
Foto: Ludvík Hradilek

Nymburk - Nymburská lakovna a zinkovna AZOS, respektive její nástupnická společnost Automotive Painting Partners (APP), nezastaví výrobu, jak jí minulý týden uložil mladoboleslavský stavební úřad. Proti výzvě podala firma odvolání a čeká na rozhodnutí, řekl dnes mediální zástupce APP Karel Samec.

"Zjištění úřadu podle nás neodpovídají skutečnosti a jsou také v rozporu s nedávným rozsudkem krajského soudu v Praze. Ten zcela zamítl žalobu města Nymburk týkající se povinnosti pro APP zdržet se užívání příslušné stavby," řekl Samec. V odůvodnění rozsudku se podle něj konstatuje, že platná kolaudace opravňuje žalovanou (APP) provozovat ve svém areálu lakovnu.

Nymburk se několik let snaží donutit AZOS, aby snížila zápach z provozu, který podle místních obtěžuje jejich každodenní život. Firma s kritikou města nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy.

Spor mezi firmou a městem skončil až u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo, aby firmě nařídil zápach snížit. Rozsudek okresního soudu potvrdil letos v březnu krajský soud.

Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak minulý týden učinil až stavební úřad v Mladé Boleslavi, který nařídil firmě, aby bezodkladně ukončila nepovolený způsob užívání stavby, což fakticky znamená ukončení provozu.

"Jsme přesvědčeni, že námi předložené podklady nebyly posouzeny správně. Zároveň nedošlo ani k zohlednění závěrů z rozsudku odvolacího krajského soudu v Praze. Proto nyní podnikáme veškeré právní kroky, abychom dosáhli nápravy," řekl Samec.

Firma počká, jak se s odvoláním mladoboleslavský stavební úřad vypořádá. "Naše rozhodnutí i nadále pokračovat ve výrobě je též motivováno povinností dodržovat smluvní termíny dodávek a snahou zachovat všechna pracovní místa včetně zajištění výplaty mezd," dodal Samec.

 

Právě se děje

Další zprávy