Nástěnka hanby prořídla. Podívejte se, kdo z globálních firem dál vydělává v Rusku

Nástěnka hanby prořídla. Podívejte se, kdo z globálních firem dál vydělává v Rusku
Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI), která působí i v Česku, v polovině března uvedla, že o odchodu z Ruska uvažuje. Na seznamu firem setrvávajících v zemi přesto figuruje i nadále. "Tato bezprecedentní situace přiměla RBI k posouzení své pozice v Rusku. Zkoumáme všechny strategické možnosti pro budoucnost Raiffeisenbank Russia, včetně pečlivě řízeného odchodu z Raiffeisenbank v Rusku," uvedl šéf RBI Johann Strobl.
Z ruského trhu se již stáhla řada módních značek jako například švédský řetězec H&M. To ovšem není příklad další módní společnosti Lacoste, původem z Francie, která dále zůstává na Sonnenfeldově seznamu firem oznámkovaných písmenem F, tedy pětkou.
Veolia je francouzská nadnárodně působící skupina podnikající v oblasti vodního a odpadového hospodářství a energetiky. Vlastní také velkou část českých vodáren.
Také Bonduelle, francouzská společnost vyrábějící konzervovanou a mraženou zeleninu, na ruském trhu setrvává bez omezení dál. Jako další potravinové společnosti to zdůvodňuje zajištěním dodávek základních potravin. "Naše podnikání v Rusku trvá více než 25 let a zaměstnáváme tam téměř tisícovku lidí," uvedla firma ve svém březnovém prohlášení. "Naše tři továrny produkují trvanlivé základní potraviny jako kukuřice, hrášek a fazole pro 146 milionů ruských zákazníků a 90 milionů zákazníků v sousedních zemích," dodala.
Foto: Aktuálně.cz
Pavla Adamcová Dan Poláček Pavla Adamcová, Dan Poláček
Aktualizováno 15. 5. 2022 9:10
Z ruského trhu se po napadení Ukrajiny stáhla už tisícovka značek. Další desítky tam navzdory kritice i výzvám k bojkotu působí dál - některé naplno, jiné částečně. Profesor Yaleské univerzity Jeffrey Sonnenfeld vybral stovky globálních firem podnikajících v Rusku a oznámkoval je jako ve škole dle toho, jak se k bojkotu tamní ekonomiky staví. Do tohoto výběru jsme zařadili v Česku známé "pětkaře".
 

Právě se děje

Další zprávy