Centrální banka bojkotuje registr účtů, zbraň daňové Kobry

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
29. 6. 2014 17:50
Podle zástupců banky nelze zaručit, že projekt centrálního registru účtů nesmete rada ČNB pod stůl.
Guvernér ČNB Miroslav Singer - ilustrační foto.
Guvernér ČNB Miroslav Singer - ilustrační foto. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha – Zástupci České národní banky začali komplikovat jednání o novém centrálním registru bankovních účtů, který má být jednou z klíčových zbraní čerstvě zřízeného speciálního týmu Kobra v boji proti daňovým únikům.

Nová databáze kont má detektivům umožnit, aby se nejpozději do čtyřiadvaceti hodin dozvěděli, ve kterých bankách vlastní účty podezřelá osoba. Dosud trvá vyřízení podobného dotazu až několik týdnů a policisty zdržuje.

Centrální bankéři, pod jejichž správou má registr běžet, však na zatím poslední schůzce s úředníky ministerstev financí a vnitra sdělili svým protějškům, že mají proti celému projektu řadu výhrad. A od vyjednavačů ČNB mělo dokonce zaznít, že zřízení registru může blokovat nejvyšší vedení – bankovní rada.

"Na jednání bylo řečeno, že bankovní rada může být proti," potvrdil Aktuálně.cz zdroj blízký jednání.

Neochota schraňovat citlivé údaje

Na schůzce, která proběhla minulý pátek, banka své výhrady nekonkretizovala. V minulosti pouze několikrát přes mluvčí zopakovala, že vůči registru zastává zdrženlivý postoj.

"Očekáváme, že se na nás předkladatelé návrhu obrátí s konkrétními návrhy, které jsou v diskusi. Až na tomto základě může ČNB nějak rozhodnout," sdělil mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Podle zdroje redakce však jde především o neochotu centrální banky schraňovat citlivé údaje. A to by jako provozovatel registru musela.

Ministerstvo financí se tak dostává pod velký časový tlak. Úkol, který od vlády dostal ministr Andrej Babiš v březnu, totiž počítá s tím, že balíček legislativních změn nutných k zavedení registru účtů, předloží kabinetu do konce srpna. Takový termín je přitom po posledním jednání obtížně splnitelný.

Vše stihneme

Přesto vicepremiér Babiš zůstává optimistický. "Věříme, že na základě vzájemné otevřené diskuse návrh brzy dokončíme a bude předložen vládě," napsal předseda hnutí ANO v SMS zprávě.

Podobně situaci hodnotí i jeho podřízený, šéf Finančně – analytického útvaru Libor Kazda, jehož lidé jsou součástí týmu Kobra a zaměřují se na podezřelé pohyby peněz na bankovních účtech. "Věřím, že to, co je úkolem vlády, v srpnovém termínu stihneme," uvedl Kazda.

Zbrusu nový projekt však má ještě jednoho nepřítele: staví se proti němu i Česká bankovní asociace, která sdružuje téměř čtyři desítky tuzemských spořitelen. Asociace bank totiž prosazuje místo registru systém doptávání u bank, který používají mimo jiné i exekutoři.

"Z pohledu ČBA tento systém, který nevyžaduje legislativní úpravy a jen velice nízké investice, může být plnohodnotnou náhradou Národní evidence účtů," řekl Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele bankovní asociace.

V systému exekutorů se však objevily vážné chyby, které by policejní práci mařily. Naplno se ukázaly, když systém chtěli otestovat zástupci týmu Kobra.

"V exekutorském systému se našly chyby, které nelze odstranit. Zástupci ministerstva financí uvedli konkrétní příklady, kdy program nefungoval," řekl Aktuálně.cz zdroj blízký jednáním o registru.

Testy poběží do konce června a případné využití systému prověřuje i Národní bezpečnostní úřad nebo finanční analytici ministerstva financí. Jejich ředitel Kazda zatím podrobnější hodnocení odmítá. "Testování exekutorského systému zatím nebylo ukončeno, některé technické problémy se ještě řeší," uvedl Kazda.

Jde o rychlost

Hlavní důvodem zřízení centrálního registru je zdlouhavost současného systému. Policii dnes trvá až měsíc, než zjistí, u které banky má podezřelý člověk svůj účet. Státní zástupci totiž zásadně nedovolují plošné obeslání všech peněžních ústavů a detektivové tak svůj dotaz zasílají pouze vytipovaným bankám.

Centrální registr by fungoval na principu doptávání. Policista by do něj zadal jméno podezřelého člověka a nejpozději druhý den by znal seznam účtů, které vlastní.

Aby databáze nebyla okamžitě snadno zneužitelná a policie nemohla libovolně lustrovat klienty bank, vyšetřovatel by se hned nedozvěděl například zůstatek na účtu. Výpis z registru mu jen usnadní a zrychlí práci, když ho nasměruje do konkrétní banky, kde se může dál ptát na majetek podezřelého.

Centrální registr má pomoci v efektivním a rychlém vyšetřování především daňové Kobře. Zvláštní tým již pracuje na prvním balíčku pěti kauz, zejména karuselových podvodů s DPH.

Souběžně s Kobrou vznikla také nová síť státních zástupců, kteří se na daňovou kriminalitu specializují.

 

Právě se děje

Další zprávy