Náměstek Toman na MF skončil. Nepřinesl diplom

Radek Pecák Radek Pecák
16. 9. 2013 16:24
Nový náměstek ministra financí bude jmenován zítra.
Minister Fischer si bude vybírat nového náměstka
Minister Fischer si bude vybírat nového náměstka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr financí Jan Fischer ukončil ve zkušební době pracovní poměr Lubomíra Tomana. Ten měl do dnešního dne důvěryhodným způsobem vysvětlit pochybnosti, které vyvstaly okolo jeho vysokoškolského studia, informoval mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Jan Fischer odvolání zdůvodnil takto: „Pan Toman do mnou stanovené lhůty nedoložil žádný materiál, který by důvěryhodným způsobem jeho studium potvrzoval. Proto jsem se v souladu s mými zásadami rozhodl ukončit jeho pracovní poměr."

Podle televize Nova se Toman prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě, která prý potvrdila, že diplom nevydala. Ministr ovšem ještě dal Tomanovi čas na to, aby dokázal, že studium absolvoval. Tato lhůta vypršela dnes.

Třiačtyřicetiletý Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července jmenoval ministr Fischer.

Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.

Nového náměstka hodlá Jan Fischer jmenovat hned zítra. „Člověka, který pana Tomana nahradí, představím zítra. Už v tuto chvíli je ale jasné, že to bude osoba zevnitř, tedy z Ministerstva financí,"  dodal Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy