Přestavba Nákladového nádraží Žižkov začne za dva roky. Za devět miliard vyroste Parková čtvrť

Adam Váchal Adam Váchal
13. 6. 2017 13:24
Proměna zanedbané části Nákladového nádraží Žižkov získává reálnější obrysy. Developerská společnost Central Group chce na místě postavit projekt s názvem Parková čtvrť. Developer plánuje zahájit výstavbu za dva roky. V severní části nákladového nádraží vybuduje až 2600 bytů. Urbanistickou koncepci vytvořil architekt Jakub Cigler. Na konečné vnější podobě jednotlivých bytových domů se ale bude podílet celá řada předních architektů Česka.
Parková čtvrť ve vizualizaci.
Parková čtvrť ve vizualizaci. | Foto: Central Group

Praha - Největší pražský developer chce do dvou let odstartovat výstavbu rezidenční čtvrti v severní části Nákladového nádraží Žižkov. Do výstavby projektu s názvem Parková čtvrť plánuje investovat přibližně devět miliard korun.

Podle platného územního plánu může na pozemku o rozloze 128 tisíc metrů čtverečních vybudovat až 2600 nových bytů.

Parková čtvrť ve vizualizaci
Parková čtvrť ve vizualizaci | Foto: Central Group

Společnost pozemek získala vloni v létě. "Nyní jsme ve fázi, kdy existuje velmi kvalitní urbanistické řešení a zároveň máme jasno také o budoucí architektonické podobě celé čtvrti. Na přelomu roku tak budeme schopni podat žádost o změnu územního rozhodnutí," říká šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Urbanistickou koncepci vytvořil architekt Jakub Cigler. Na podobě jednotlivých bytových domů se ale bude podílet celá řada předních českých architektů. V rámci architektonického workshopu Central Group ve spolupráci s hlavním architektem lokality vybral sedm ateliérů a jedenáct různých architektonických konceptů.

Jednotlivé ateliéry mají přes léto podrobněji rozpracovat své návrhy. Finální podoba celé čtvrti by tak mohla být známa v září, kdy Central Group ve spolupráci s Městskou částí Praha 3 plánuje projekt opět představit veřejnosti, tentokrát už v ucelené podobě.

Zároveň chce firma zapojit veřejnost do rozhodování o tom, jaké v lokalitě vzniknou obchody, služby a restaurace, nebo o tom, jak bude vypadat nový veřejný park o rozloze 14 tisíc metrů čtverečních. Na okraji parku pak vznikne šestitřídní mateřská škola v hodnotě zhruba 60 milionů korun. Tu postaví developer na vlastní náklady a následně ji převede do vlastnictví městské části.

Nákladové nádraží Žižkov - projekt Central Group, vizualizace
Nákladové nádraží Žižkov - projekt Central Group, vizualizace | Foto: Central Group

Central Group pozemek v severní části Nákladového nádraží Žižkov koupil loni od společnosti Discovery Group. Součástí byl i projekt, který předchozí vlastník na místě sám připravoval. Jeho součástí byl obchodně-administrativní komplex, proti kterému se však vznesla vlna kritiky ze strany obyvatel i radnice Prahy 3.

Central Group proto projekt s již vydaným územním rozhodnutím přepracoval. V oblasti převáží obytná část, která bude doplněna o obchody, služby a restaurace v parterech bytových domů.

Parková čtvrť ve vizualizaci
Parková čtvrť ve vizualizaci | Foto: Central Group

V okolí Nákladového nádraží Žižkov vloni Central Group dokončil výstavbu projektu Residence Garden Towers se zhruba 700 byty. Letos v sousedství odkoupil sídlo společnosti Cetin s okolními pozemky o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních. Také tam by v budoucnu mohl developer stavět byty.

Kromě zmiňované severní části Nákladového nádraží Žižkov, kterou vlastní Central Group, se chystá velká výstavba také v jižní části. Tu vlastní společnost Sekyra Group Luďka Sekyry, která na místě chce vybudovat novou městskou čtvrť.

Aby mohla zahájit výstavbu, potřebuje však, aby město odstranilo z jižní části nákladového nádraží stavební uzávěru. Na tom již vedení metropole pracuje. Kdy by však společnost Sekyra Group mohla na místě zahájit výstavbu, zatím není jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy