Mapa nájmů bytů v Praze a v krajích: Ceny se vrátily do roku 2018, ovšem jen dočasně

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 3. 2021 11:37
V Česku se v závěru roku snížily ceny za nájemní bydlení, průměrná cena za metr čtvereční se ustálila na 237 korunách, což je pokles o 3,3 procenta. Největší zlevnění zaznamenala Praha, Brno a Zlín, nájmy se naopak zvedly v Jihlavě, Liberci a Ostravě. Za poklesem cen v hlavním městě stojí hlavně odliv turistů a studentů v době koronavirové pandemie. Ukázala to data poradenské společnosti Deloitte.

Praha sice s 287 korunami za metr čtvereční nadále zůstala ve čtvrtém kvartálu roku 2020 nejdražším městem na bydlení v Česku, nájmy ale klesly ve všech jejích městských částech. Nejvíce v Praze 8 (o šest procent) a v Praze 5 (o pět procent), nejméně v Praze 7 (o 1,7 procenta) a Praze 4 (o 2,5 procenta). Vyplynulo to z dat takzvaného Rent Indexu, který udává mezikvartální srovnání cen nájemních bytů.

Podle Deloitte stojí za levnějším bydlením v metropoli odliv vysokoškolských studentů, kterých v hlavním městě ubylo kvůli distančnímu vzdělávání. Trend je patrný od října 2020, kdy většina vysokých škol začíná s výukou. "Tato situace se promítá i do ostatních měst ČR, pokles cen nájmů se projevuje i ve větších univerzitních městech," uvedl senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

Foto: Aktuálně.cz

Druhým významným faktorem je také úbytek turistů. Kvůli pandemii, která ochromila turistický ruch, už měsíce nemá kdo využívat krátkodobých pronájmů nabízených zejména přes platformu Airbnb. Majitelé těchto bytů je tak začali nabízet k dlouhodobému pronájmu.

Byty původně určené pro ubytování turistů se podle Hány začaly na trhu objevovat už od loňského února. "Souviselo to především se zásadním zpomalením cestovního ruchu během pandemie. Tato situace se projevila zejména v Praze jako v největším českém turistickém centru. Efektem bylo, že v centru Prahy v prvním kvartálu 2020 pokleslo nájemné a postupně v průběhu roku byla ovlivněna průměrná cena nájemného v celé Praze," vysvětlil Hána, podle kterého je ale tento stav pouze přechodný.

"Nájmy bytů původně určených pro turisty jsou spíše na měsíce než roky a většina vlastníků takových bytů se po obnovení cestovního ruchu vrátí ke krátkodobému ubytování. V období po pandemii očekávám celkově stabilizaci trhu a následně opětovný růst cen nájmů, který ale bude postupný podle toho, jak se bude měnit příliv turistů a studentů," popsal Hána.

Nejlevněji je v Ústí

Bytové nájemné v celém Česku pak na konci loňského roku v Praze a krajských městech kleslo mezičtvrtletně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční. "Průměrná cena nájmů v Česku se vrátila na úroveň roku 2018, to je poměrně zásadní věc. Týká se to ale především Prahy a Brna," komentoval data metodik Asociace nájemního bydlení (ANB) Roman Frkous.

V menších městech analytici tak velké změny nepozorují, krátkodobé ubytování ani studenti na dálkové výuce tu na ceny nájemního bydlení takový vliv nemají.  Za Prahou bylo nejvyšší nájemné v Brně (258 korun za metr čtvereční), Hradci Králové (221 korun) a Zlíně (220 korun). Nejlevněji bydleli nájemci v Ústí nad Labem (170 korun), dále v Ostravě (175 korun), v Karlových Varech (178 korun) a Českých Budějovicích (194 korun). 

Foto: Aktuálně.cz

Deloitte sleduje ceny nájmů pouze v krajských městech. Ve Středočeském kraji, které své krajské sídlo nemá, pak vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ. 

Téměř dvě třetiny pronájmů tvořily byty v cihlových domech (239 korun za metr čtvereční). Na panelové domy připadalo 22 procent (209 až 211 korun za metr čtvereční) a nejméně se pronajímaly byty v nových developerských projektech (13 procent, 270 korun za metr čtvereční).

 

Právě se děje

Další zprávy