Náhrada za papírové stravenky. Startuje už příští rok

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 30. 11. 2013 14:23
Společnost Cheque Déjeuner spustí v Česku projekt elektronických stravenek.
Stravenka Chčque Déjeuner
Stravenka Chčque Déjeuner | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Papírové stravenky určené na nákup jídla v restauracích nahradí v příštích letech mobilní aplikace. Tvrdí to společnost Cheque Déjeuner, která patří mezi jejich vydavatele.

Cheque Déjeuner od začátku příštího roku spustí nejprve aplikaci pro volnočasové zaměstnanecké benefity. Stravenky by měly přijít v další fázi.

"Do pěti let by elektronické poukázky určené pro stravování měla využívat polovina uživatelů stravenek," říká ředitel pro vývoj služeb Cheque Déjeuner Miroslav Albrecht.

Společnost v současné době mobilní aplikaci zkouší na vzorku asi deseti firem. Po zahájení ostrého provozu v lednu příštího roku bude mobilní aplikaci pro čerpání zaměstnaneckých benefitů využívat na základě již uzavřených smluv několik tisíc uživatelů.

"Do konce příštího roku bychom rádi měli nějakých padesát tisíc uživatelů," upřesňuje Albrecht.

Mobilní aplikace funguje tak, že zaměstnavatel svému zaměstnanci vyšetří jistý finanční kredit, který pak zaměstnanec odčerpává za různé služby a zboží u partnerských společností. Díky aplikaci také mobilem platí.

V nabídce jsou kromě služeb a zboží zdarma i různé akční slevy. Partnerské firmy také pořádají aukce na produkty a služby."Vše toto uživatel naší mobilní aplikace vidí, a může tak okamžitě zareagovat," vysvětluje Albrecht.

Novinka: e-shopy

"Aplikace ale slouží i zaměstnavatelům. Ti si mohou určit parametry, za co vše může zaměstnanec kredit utrácet a v jakých provozovnách. Lze také dohledat, na co všechno zaměstnanci kredit využívají a přizpůsobit tomu další zaměstnanecké výhody," vysvětluje Miroslav Albrecht.  

Výhodou pro zaměstnavatele je také jednoduchá správa, stálý on-line přehled i úspora nákladů.

Díky nové mobilní aplikaci bude možné využívat zaměstnanecké benefity brzy také v e-shopech. "Jako nové partnery v současné době nasmlouváváme e-shopy. Mezi zaměstnavateli jsou velice žádané. Zájem vidíme zejména u výrobních firem," říká Albrecht.

Pražská pobočka Cheque Déjeuner je od letošního roku vývojovým technologickým centrem pro celou světovou skupinu. Do vývoje a spuštění mobilní aplikace firma investovala asi 200 tisíc korun.

Z Česka se tak řídí a koordinuje rozšíření mobilní aplikace pro zaměstnanecké benefity v Polsku, v Německu, na Slovensku a ve Francii. "Již nyní víme, že v průběhu ledna budou naši mobilní aplikaci například v Polsku využívat stovky tisíc uživatelů," chlubí se Albrecht.

Nyní je v elektronické formě poskytována asi polovina volnočasových poukázek, u "obědových" stravenek tvoří papírové poukázky 100 procent. Zaměstnanci budou v budoucnu v restauracích uplatňovat elektronické stravenky zřejmě pomocí QR kódu v mobilech, NFC karet nebo čárovým kódem.

Cheque Déjeuner vznikla ve Francii v roce 1964, v České republice působí od roku 1995. Její služby využívá přes 225 tisíc koncových zákazníků. Partnerskou síť Cheque Déjeuner tvoří v ČR přes 32 tisíc smluvních provozoven, z toho asi 12 tisíc umožňuje čerpání volnočasových benefitů.

V oblasti poskytování stravenek drží Cheque Déjeuner v Česku asi pětinu trhu. Stejný podíl pak zaujímá v oblasti volnočasových benefitů. "Naším cílem je dostat se v této oblasti tak na třicet, čtyřicet procent trhu," uzavírá Albrecht.

 

Právě se děje

Další zprávy