Nahlašovací povinnost pro dovozce potravin se zkrátí o den

ČTK ČTK
2. 12. 2014 16:26
Ministr: Dovozci rostlinných potravin už nemusí o dovozu zásilky informovat dva dny předem. U živočišných komodit se o úpravě doby teprve jedná.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DVTV

Praha - Nahlašovací povinnost pro dovozce rostlinných potravinářských produktů vůči dozorovým orgánům se od 1. ledna 2015 zkrátí ze dvou dnů na 24 hodin. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výjimkou bude import zelí, na které se tato povinnost nebude vztahovat.

Dovozci živočišných i vybraných rostlinných produktů musí od 3. října informovat o dovozu zásilky dva dny předem místo 24 hodin, jak tomu bylo od května 2011. Do formuláře musí uvádět i informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku.

Zpřísnění mělo zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí EU.

"Já jsem si vědom toho, že v praxi to nese určité nepříjemnosti pro dovozce do ČR. Jsme ve fázi, kdy si vyhodnocujeme, co to přináší. V případě rostlinných komodit máme připraveno, že od 1. ledna dojde ke změně a ta lhůta se zkrátí ze 48 na 24 hodin," uvedl Jurečka.

U živočišných komodit se o případné úpravě diskutuje. Přísnější dozor nad dováženými potravinami podle něj vede k dalšímu posílení ochrany spotřebitelů.

Za zhruba dva měsíce od zpřísnění nahlašovací povinnosti pro dovozce nebylo kvůli porušení veterinárních předpisů puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin živočišného původu. Kontroloři zjistili i řadu administrativních pochybení dovozců a výrobců. Státní veterinární správa uložila, zatím nepravomocně, pokuty za celkem 14 milionů korun. Loni za celý rok dosáhly pokuty 24 milionů korun.

Podle připravované vyhlášky ministerstva zemědělství se má od ledna 2015 nahlašovací povinnost rozšířit také na sudové víno, doplňky stravy či mák. Nově má dopadnout také na zahraniční provozovatele pojízdných prodejen, kteří zajíždějí se zbožím do Česka, či různé trhovce.

 

Právě se děje

Další zprávy