Nadace OKD letos rozdělí 60 milionů korun

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 2. 2011 9:41
Na podporu chráněných dílen Nadace OKD vyčlenila deset milionů korun

Ostrava - Nadace Ostravsko-karvinských dolů (OKD) letos rozdělí mezi neziskové organizace a obce finanční pomoc ve výši 60 milionů korun.

Největší šanci na grant budou mít podle vedení nadace autoři projektů chráněných dílen a dalších iniciativ, jejichž cílem je integrovat do pracovního trhu hendikepované.

"Důležitým příjmem každé chráněné dílny je příspěvek z úřadu práce, ten se však bude letos v souvislosti se škrty ve státním rozpočtu snižovat. Chceme proto dílnám pomoci udržet pracovní místa pro hendikepované a třeba i nějaká nová vytvořit," vysvětlil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Na projekty zaměřené na zapojování znevýhodněných do pracovního procesu OKD vyčlenila deset milionů korun.

O tom, že integrace hendikepovaných vázne, svědčí i statistiky nezaměstnanosti. V roce 2010 bylo jen v Moravskoslezském kraji bez práce přes 10 tisíc zdravotně postižených, což je téměř 13 procent všech nezaměstnaných v regionu.

Největší objem peněz chce Nadace OKD investovat do integrace hendikepovaných
Největší objem peněz chce Nadace OKD investovat do integrace hendikepovaných | Foto: Nadace OKD

Kromě chráněných dílen chce nadace podpořit také další organizace, jež zajišťují pracovní integraci hendikepovaných. Jde například o podporu mladých lidí, kteří bez pracovních návyků opouštějí dětské domovy.

Získat podporu Nadace OKD však mohou i projekty zaměřené na rozvoj kultury a regionálních tradic, volnočasových aktivit nebo obnovu životního prostředí.

Zhruba osmdesát procent finančních prostředků by přitom mělo zůstat v Moravskoslezském kraji.

Žádosti o grant je možné podávat od 25. března. Podrobnější informace naleznou případní zájemci na webu Nadace OKD.

 

Právě se děje

Další zprávy