Nadace ČEZ vrací úspěch zpět k lidem, říká její šéf

Martin Dvořák, CSR Fórum
10. 6. 2011 17:05
Rozhovor s Danielem Benešem, předsedou správní rady Nadace ČEZ a výkonným ředitelem ČEZ
Daniel Beneš
Daniel Beneš | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nadace ČEZ, která za svou existenci rozdělila již více než miliardu korun, prostřednictvím podpory regionů, komunitního života, dětí, přírody a amatérského sportu pomáhá tomu, aby se úspěch Skupiny ČEZ vracel zpět k lidem, vysvětluje na úvod šéf správní rady Nadace ČEZ Daniel Beneš.

Jaké jsou hlavní výzvy pro český byznys a českou společnost z hlediska Nadace ČEZ pro příštích 10 let?

Pokud jde o byznys, setkávají se aktivity Nadace s potřebami Skupiny ČEZ zejména u podpory vzdělávání v technických oborech. Toto specifikum si Nadace určitě zachová i nadále, jsme navíc jedni z mála, kteří technické obory podporují dlouhodobě, prakticky od samého vzniku společnosti ČEZ v roce 1992.

Dá se čekat, že Nadace bude měnit své priority, případně že se více soustředí na jednu, dvě klíčové oblasti?

Jako firemní nadace věnujeme pochopitelně část prostředků do regionů, kde působíme, ale vyhlašujeme i celostátní grantové programy. Náš dosud nejznámější grant Oranžová hřiště rozvíjíme i nadále, podpořili jsme jich už přes sto šedesát a dalších více než patnáct schválíme letos.

Projekt Oranžové hřiště slaví velké úspěchy.
Projekt Oranžové hřiště slaví velké úspěchy. | Foto: ČEZ

Nejde přitom jen o financování, ale hlavně o příspěvek k bezpečnosti dětí. Každý rok se jen na nekvalitních dětských hřištích stane přes 2 tisíce vážných úrazů a jsme rádi, že toto číslo dokážeme alespoň trochu zmírnit.

Loni jsme rozjeli dva nové celostátní programy - už zmíněná Oranžová učebna podporuje výuku fyziky na základních a středních školách a Oranžové schody poskytují příspěvky na bezbariérovost škol. A opět jsme se trefili - fyzika je dosud na školách trochu nespravedlivě přehlížena a bezbariérových škol je zatím také jen menšina.

Nadace ČEZ poskytuje suverénně nejvíce prostředků ze všech českých nadací. Na základě jakých mechanismů je každá koruna dohledatelná a zvážená jakousi mírou užitečnosti?

Vážíme opravdu každou korunu a interní pravidla máme velmi přísná. U každé žádosti hodnotíme, zda odpovídá našim projektům a programům, kolik lidí zasáhne, jaký užitek přinese. K mnoha darům se navíc vracíme i po několika letech, abychom si ověřili, v jakém stavu jsou a jak fungují, to platí například u projektu Oranžové hřiště.

Oranžová hřiště, Oranžové učebny, tyto projekty mají kromě toho, že slouží lidem, i komunikační úspěch a veřejnost je zná. Jste spokojeni s tím, jak školy vaše dary využívají?

Oranžová hřiště

  • Projekt Oranžová hřiště je jednou ze stěžejních nadačních aktivit již od roku 2004, kdy se kvůli vstupu ČR do EU začala řada měst a obcí potýkat s přísnými podmínkami na bezpečnost hřišť.
  • Celkem už Nadace ČEZ na dětská a školní hřiště vyčlenila částku 217 426 793 korun, čímž podpořila vybudování 162 hřišť.
  • Od počátku projektu projektu získaly podporu projekty 83 dětských a 79 sportovních hřišť

Ohlas je nejlépe vidět na zájmu, který tyto granty vyvolávají - není v našich možnostech uspokojit všechny, ale o to pečlivěji vybíráme ty, které nadační příspěvek získají. Školy i obce už dávno nežádají jen s nataženou rukou, ale daleko častěji než dříve zapojují do projektů i aktivitu studentů či obyvatel.

U takových žádostí pak máme téměř jistotu, že budou využity nejen účetně správně, ale budou z nich mít prospěch konkrétní skupiny lidí. Navíc jsme do výběru Oranžových učeben zapojili i veřejnost a více než půl milionu hlasujících nás přesvědčilo o tom, že to byl skvělý nápad.

Ptáme se proto, že jednou z viditelných priorit ČEZ je podpora vzdělávání. Jak podle vás zachází česká společnost se svými talenty?

Talent se dokáže prosadit sám, pokud k tomu má alespoň nějaký impuls, nějakou základní podmínku. Takže spíš jde o to, aby se rozšířila základna, aby víc žáků a studentů bavila matematika, fyzika a přírodní vědy. Za první republiky jsme patřili mezi technicky nejvyspělejší země světa, takže pomáháme tomu, abychom se mezi špičku vrátili.

Aby se zlepšila kvalita vzdělávání, jde podle vás především o institucionální změnu, anebo jde i o motivaci a o hodnoty?

Jedno bez druhého je dlouhodobě neudržitelné. Chce-li mít škola prestiž, musí umět přilákat kvalitní pedagogy i studenty. A těm zase musíme ukazovat příklady úspěchu. A kde jinde než v největší energetické firmě se mohou lidé dostat ke špičkovým technologiím a světovému know-how?

Už dnes víme o oborech, kde budou za několik let potřeba stovky a tisíce absolventů na velmi prestižní místa. I prostřednictvím Nadace ČEZ tak nenápadně ukazujeme cestu: Technika je zajímavým oborem pro všechny a my o její absolventy stojíme.

Nevnímáte v této souvislosti jakousi generační a hodnotovou propast mezi světem českých škol, mladými lidmi a byznysem?

Propast se, doufejme, mění v stále mělčí příkop, ale pokud mám zůstat u vašeho příměru - nemůžeme ji zasypat, ale stavíme různé mosty.

Nutnost spolupráce se školami si ČEZ uvědomuje.
Nutnost spolupráce se školami si ČEZ uvědomuje. | Foto: Aktuálně.cz

Jinými slovy, spíš než na přednastavení celého vzdělávacího systému sázíme na intenzivní spolupráci se všemi stupni škol a prostě jim ukazujeme příklady: úspěšných projektů, úspěšných lidí, úspěšných oborů.

Kromě zmíněných nadačních příspěvků například podporujeme matematické a fyzikální olympiády a v rámci iniciativy Future Motion podporujeme elektromobilitu a zavádíme chytré sítě (tzv. Smart Grids), a také nabízíme mezinárodní praxi.

Vy jste výkonným ředitelem ČEZ a zároveň předsedou správní rady Nadace ČEZ. Ovlivňují vaše nadační zkušenosti a pohled nadace na svět rozhodování v rámci Skupiny ČEZ?

Nadace a její projekty mi umožňují vidět svět v barvách. Prostřednictvím Nadace se setkávám s mnoha lidskými osudy a příběhy. Určitě taková zkušenost člověka obohatí a zcela jistě jej ovlivní i v manažerské práci.

Takže se ČEZ jako firma má co přiučit z perspektivy Nadace?

Učíme se vzájemně - firemní nadace nás obohacuje o jinou perspektivu pohledu na vztahy s okolím, my zase pomáháme nadaci s praktickými otázkami jejího fungování. Přínos je oboustranný a každodenní.

Jak vnímáte nadační prostředí v ČR obecně?

Myslím, že nadace u nás mají obecně dobré jméno, a ty firemní patří mezi nejaktivnější. Není to přitom jen jistotou příjmů, ale jsem přesvědčen, že pozitivní roli hraje právě ono vzájemné obohacování, každodenní komunikace mezi světem neziskových organizací a businessu bez předpojatosti. Některá media stále ještě selektují a uvést byť jen jméno firemní nadace je pro ně nemyslitelné, ale snažíme se prorážet konkrétními kvalitními projekty.

Nyní vzniká česká platforma firemních nadací a firemních nadačních fondů a Nadace ČEZ je v tomto procesu aktivní. Co vás k tomu vede?

Nadace ČEZ je jedním z iniciátorů této platformy a jsme na to patřičně hrdí. Rádi bychom si s kolegy z jiných firemních nadacívyměňovali zkušenosti, ale například i pomáhali ve spolupráci s médii, veřejným sektorem či žadateli.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy