Nadace ČEZ pomohla další škole k odstranění bariér

Ekonomika Ekonomika
13. 9. 2011 17:03
Za peníze od nadace škola pořídí schodišťové plošiny pro děti na vozíčku
Základní škola v Kostelci nad Černými lesy dostala příspěvek na pomoc dětem na vozíčku
Základní škola v Kostelci nad Černými lesy dostala příspěvek na pomoc dětem na vozíčku | Foto: Nadace ČEZ

Kostelec nad Černými lesy - Základní škola v Kostelci nad Černými lesy získala od Nadace ČEZ peníze na to, aby usnadnila pohyb handicapovaným žákům. V rámci projektu "Oranžové schody" dostala 837 tisíc korun, za které nakoupí a instaluje schodišťové plošiny pro děti na vozíčku.

"Cílem projektu je zpřístupnit vzdělávání žákům s postižením nebo se sníženou schopností pohybu a orientace a rovněž jim pomoci snáze se zapojit do kolektivu a společnosti vůbec," uvádí ředitel nadace Ondřej Šuch.

Příspěvek je podle něj určený na nákup pomůcek a vybavení, které ke svému provozu využívá elektrickou energii. Jedná se například o výtahy, plošiny, schodolezy nebo o zvukové a světelné naváděcí systémy.

Hlavním problémem jsou nyní schody

Odstranění bariér pomůže v Kostelci nad Černými lesy celkem třem žákům. Ti se sice zvládli začlenit do běžného vyučování, zájmových kroužků nebo výletů, doposud se ale nemohli bez problémů pohybovat po areálu školy.

Problém představují především schody, jinak je škola totiž včetně toalet zcela bezbariérová.

"Renda se rád zapojuje během přestávek do dětských diskuzí a her. Bohužel se ale stávalo, že jsme hodiny strávili ve třídě bez dětí, protože jsme se nemohli dostat po schodišti do učebny, kde měli jeho spolužáci vyučování," vysvětluje Anna Tóthová, maminka a asistentka jedenáctiletého Reného.

"Zapojení handicapovaných dětí do kolektivu je přínos nejen pro ně, ale také pro zdravé žáky. Učí se ohleduplnosti a tomu, že pomáhat je samozřejmost," říká ředitelka školy Lenka Lasáková.

Nadace ČEZ už takto podpořila šestnáct škol v České republice, celková částka přesáhla 8,4 milionu korun. "Určitě budeme v projektu pokračovat, snažíme se podpořit především ty školy, které jsou aktivní a mají snahu žáky s handicapem mezi ostatní děti začleňovat," doplňuje Ondřej Šuch.

 

Právě se děje

Další zprávy