Kolik stojí zadarmo. Jaké podmínky mají české banky u nabízených "bezplatných" účtů

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2020 6:11
Řada bank na českém trhu nabízí klientům běžný účet zdarma. Ovšem pokud lidé nabídku detailněji prozkoumají, zjistí, že účet bez poplatku mnohdy dostanou jen za splnění určitých podmínek. A když je nesplní, platí. Na co si dát při výběru bankovního účtu pozor a jak ušetřit?
Foto: Martina Křížová

Bankovní poplatky můžou ukrojit z osobního rozpočtu i stovky korun ročně. Většina bank je sice v posledních letech zredukovala a lákají klienty například na účty zdarma, ne vždy to tak ale skutečně je.

"Klient by se neměl nechat zlákat slůvkem zdarma, ale podívat se i na smluvní podmínky. Zřízení a vedení běžného účtu bez poplatků může být podmíněné například tím, že klient provede v daném období určitý počet plateb kartou. Nebo musí posílat pravidelně na účet minimální obnos, případně si k běžnému účtu zřídit další finanční produkt, například kontokorent nebo spořicí účet," varuje Petr Štětka z Raiffeisenbank. 

Podle něj je důležité si ujasnit, k jakým účelům bude klient běžný účet využívat. Zda z něj budou odcházet především trvalé příkazy a platby přes internet nebo mobilní bankovnictví, nebo zda často vybírá z bankomatu, využívá bezkontaktní placení, případně vybírá a platí v zahraničí. A následně u banky ověřit, zda jsou i tyto transakce zdarma, nebo zda už se za ně platí poplatek. Aby nakonec placený účet nevyšel výhodněji než ten "zdarma". 

Například u klientsky největší České spořitelny je účet zdarma jen v případě, když na něj chodí pravidelně každý měsíc alespoň 7000 korun, klient využívá službu Moje zdravé finance, provede alespoň jednu platbu kartou a zároveň má jednu z dalších služeb, například penzijní připojištění, investování, hypotéku či stavební spoření.

"Běžný účet zdarma nebo za zvýhodněných podmínek mohou u nás využívat klienti se službou Moje zdravé finance. Tuto službu má aktivovanou více než 1,4 milionu našich klientů. V internetovém bankovnictví George mají navíc k dispozici graficky jednoduchý přehled svých financí a produktů, mohou si nastavit upozornění, že překročili výdaje ve vybrané kategorii, dozvědí se, kolik peněz jim zbývá do výplaty, či si zobrazí rady a tipy, jak správně nastavit produkty nebo využít všechny možnosti aplikace," vysvětluje Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny. 

Sazebníky jsou nepřehledné, říkají klienti

Kvůli poplatkům vztahujícím se k vybranému účtu se vyplatí do banky zajít nebo alespoň zatelefonovat na klientskou linku a detailně se vyptat. Ačkoliv ceníky služeb najdete na webových stránkách všech bank, není úplně jednoduché se v nich vyznat.

Právě nepřehlednost sazebníků bankovních poplatků bývá lidmi často kritizována, proto nyní také dominuje v Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2020. Anketu po čtyřech letech odmlky opět spustil server Bankovnipoplatky.cz a lidé mohou hlasovat až do 3. února 2020. Pro připomenutí - poplatek za vedení běžného účtu se stal nejabsurdnějším v roce 2007.

Od té doby se situace výrazně zlepšila. "Ať je poplatek malý, velký, skrytý, zřetelný, zákazníka nikdy nepotěší. Pro banky ovšem existence poplatků představuje znamenitou část příjmu, málokterá se proto s jejich výběrem ochotně rozloučí. V tomto směru však hraje velkou roli konkurence. Proto i dražší bankovní domy už mnohé platby snížily či úplně anulovaly," vysvětluje na svých stránkách spotřebitelská organizace dTest.

Banka Účet zdarma Podmínky Služby účtu zdarma
Air Bank Malý tarif ------ Vedení účtu zdarma, příchozí a odchozí tuzemské platby, příchozí a odchozí SEPA platby, trvalé příkazy, inkaso a SIPO zdarma, výběry z bankomatů banky, vklad hotovosti do vkladomatů Air Bank, dvě platební karty a 1 platební nálepka zdarma, možnost mít až deset běžných účtů zdarma a používat je na různé účely.
Creditas Běžný účet Richee  ------ Zdarma je zřízení, vedení a zrušení běžného účtu, příchozí a odchozí domácí platby, platební příkazy, inkaso či SIPO, embosovaná platební karta, virtuální karta, výběr z jakéhokoliv bankomatu v ČR i v zahraničí, vklad na pobočce do 375 000 Kč, vše kolem internetového bankovnictví a okamžité platby.
Česká spořitelna Běžný účet se službou Moje zdravé finance Na účet musí chodit chodí pravidelný měsíční příjem minimálně ve výši 7 000 Kč, klient provede alespoň jednu platbu kartou, zároveň má jednu z dalších služeb (např. penzijní připojištění, investování, hypotéka či úvěr ze stavebního spoření). Pokud splní jednu podmínku, stojí vedení účtu 50 Kč měsíčně, pokud žádnou, 100 korun. Zdarma je debetní karta, příchozí platby v korunách v rámci ČR, výběry z bankomatů banky, kontokorent, odchozí platby v korunách zadané elektronicky a internetové a mobilní bankovnictví George.
ČSOB Plus Konto Klient musí na účet posílat 10 000 Kč měsíčně. Jinak stojí vedení účtu 69 Kč měsíčně. Zdarma jsou okamžité platby, neomezené tuzemské příchozí a odchozí úhrady, včetně trvalých příkazů a inkas, internetové bankovnictví, včetně zaslání elektronického výpisu, neomezené výběry hotovosti z bankomatů banky v ČR, jeden výběr hotovosti na České poště, poskytnutí dvou debetních karet, možnost povoleného přečerpání účtu.
Equa bank Běžný účet  ------ Zdarma jsou neomezené výběry ze všech bankomatů v ČR, všechny příchozí i odchozí tuzemské a SEPA platby, mobilní bankovnictví, internetbanking, multiměnová platební karta.
Expobank Běžný účet Neo ------- Zdarma vystavení a vedení platební karty Mastercard Standard, výběry z libovolných bankomatů v České republice a zahraničí, tuzemské odchozí elektronické platby, elektronické odchozí/příchozí SEPA platby, tuzemské příchozí platby, internetové bankovnictví a výpisy zasílané e-mailem.
Fio banka Fio osobní účet  ------ Zdarma jsou příchozí a odchozí tuzemské platby (i okamžité), trvalé příkazy, inkasa, europlatby, dvě platební karty, neomezené výběry z Fio bankomatů, až 5 výběrů měsíčně z cizích bankomatů v ČR (vždy alespoň jeden), 1 výběr měsíčně v zahraničí, vklady a výběry na pobočce nebo možnost zvolit si vlastní číslo účtu.
Hello bank Hello účet  ------ Zdarma je zřízení, vedení a zrušení účtu zdarma, příchozí i odchozí úhrady v Kč i v eurech, inkaso, SIPO, trvalé příkazy zdarma, výběry z bankomatů banky v ČR zdarma, tři výběry měsíčně z bankomatu ostatních bank, zaslání výpisu elektronicky, poskytnutí, vedení a blokace debetní karty, tři platební nálepky a změna PINu.
Komerční banka Můj účet  ------ Debetní karta, výběry hotovosti z bankomatů banky, mobilní aplikace internetového bankovnictví, lze platit mobilem nebo hodinkami, nastavení neomezeného počtu trvalých příkazů a povolení inkasa včetně SIPO přes internetové bankovnictví, domácí příchozí úhrady v Kč, kontokorent.
mBank běžný účet mKonto  ------ Zdarma je založení a vedení účtu, vedení platební karty mKarta Svět s výhodnými směnnými kurzy, všechny příchozí a odchozí platby v ČR, včetně trvalých příkazů, inkas a SIPO plateb, příchozí i odchozí SEPA platby v eurech, vklady v hotovosti na účet v síti vkladových bankomatů, kontokorent.
Moneta Money Bank účet Tom  ------ Zdarma jsou tuzemské odchozí úhrady, trvalé příkazy, inkasa a SIPO platby zadané elektronicky, debetní karta, výběry v hotovosti z bankomatů banky a z bankomatů v zahraničí, změna PINu prostřednictvím bankomatů banky.
Raiffeisenbank Chytrý účet  ------ Vedle standardních úkonů, jako je vedení korunového účtu, správy kreditní a debetní karty, obsluhy účtu v internetovém bankovnictví i mobilní aplikaci, klient získá bezplatný výběr z bankomatů všech bank v ČR, možnost vkládat hotovost přes vkladomat, neomezený počet zahraničních plateb v rámci EHP v eurech nebo servis bleskových plateb mezi bankami podporujícími okamžité platby.
Sberbank Fér konto Aktiv Klient musí provést pět odchozích transakcí měsíčně, jinak stojí vedení 99 korun. Zdarma je příchozí a odchozí úhrada, internetové bankovnictví, debetní karta, výběry z bankomatů banky.
Trinity Běžný účet v Kč  ------ Zdarma jsou standardní úhrady v rámci a mimo banku, příchozí a odchozí SEPA úhrady a ostatní úhrady v měně EUR, které jsou realizovány z/do zemí EHP, inkaso a trvalý příkaz, operace v rámci internetového bankovnictví.
UniCredit bank U Konto a U Konto Tandem  Součet příchozích plateb na účet musí být 12 tisíc korun měsíčně. Jinak stojí vedení účtů 199 korun. Zdarma je vedení účtu, výběry z bankomatů v České republice i v zahraničí, provádění všech trvalých i jednorázových příkazů přes on-line či Smart Banking a vedení karty.

 

Právě se děje

Další zprávy