Nabídka zájezdů first minute začala rekordně brzy. Cestovky lákají na třetinové slevy

ČTK ČTK
19. 9. 2018 10:20
Předprodej letních zájezdů pro příští rok cestovky spustily již v polovině srpna. Hlavní vlna však každoročně startuje až v průběhu října a končí v březnu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Předprodej zájezdů na léto 2019 začal letos rekordně brzy. First minute pobyty na příští sezonu začaly cestovní kanceláře nabízet již v polovině srpna, vyplývá z aktuálních údajů portálu dovolena.cz. Klienty se prodejci zájezdů snaží nalákat na až 30procentní slevy a nízké zálohy.

Hlavní vlna first minute prodejů na další sezonu startuje však každoročně až v průběhu října a končí v březnu. Hotely u Středozemního moře na příští rok opět zdražují, vyplývá z vyjádření CK.

"Cestovní kancelář, která nabídne klientovi pobyt jako první, má výhodu, že nabízí nejvíc poptávané či nejlépe hodnocené hotely, navíc za výhodných podmínek. A právě proto koupi dovolené v režimu first minute volí stále více lidí," uvedla ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová. Podle ní začátek září přinesl 30procentní nárůst prodejů oproti stejnému období loni.

Předprodej zájezdů na příští léto již zahájil Čedok. Rozšířil nabídku na Kanárských ostrovech, Madeiře a Mallorce. "V Itálii zcela nově zařazujeme zájezdy na jihozápad Sicílie s odletem do Palerma, v Řecku podstatně rozšiřujeme nabídku na všech ostrovech, které máme v prodeji," uvedl ředitel Čedoku Jan Koláčný. V Turecku CK nově zařadila zájezdy na tureckou Egejskou riviéru a v Egyptě oblasti Taby v Akabském zálivu.

Také u CK Fischer již předprodej dovolených na příští léto běží řadu týdnů. "Každý den zařazujeme na našem webu do nabídku další hotely a ty nejžádanější se již plní klienty. Novinky se týkají třeba mimořádně populárního Turecka, kde nově vedle Turecké riviéry nabídneme i letoviska na Egejské riviéře v okolí měst Marmaris a Kusadasi," řekl mluvčí CK Jan Bezděk.

"Po letošní mimořádně úspěšné sezóně je tu od hoteliérů pochopitelně tlak na zvyšování cen, stejně tak roste cena ropy a tím i letecké přepravy. Přesto bude záležet hlavně na konkrétní destinaci, hotelu, stejně jako zájmu klientů. Nelze tedy říci, že by ceny zájezdů stoupaly plošně," dodal Bezděk.

CK Blue Style, zahájí předprodej v dalších dnech. Nově přidala do nabídky bulharské letovisko Varna. "Ceny budou víceméně podobné jako pro letošní rok," dodal Václav Nekvapil z Blue Style.

Nejvíce pobytů za first minute akční ceny lidé nakoupí v prosinci, lednu a únoru. Pro letní sezonu 2018 to bylo zhruba 30 procent všech prodaných zájezdů. "Rok od roku je vidět, že tento trend roste. Letos předpokládáme, že o nákup dovolené v předstihu bude opět vyšší zájem než před rokem," doplnila šéfka portálu dovolena.cz.

Čedok také registruje zvýšený zájem o poznávací zájezdy, a to v Evropě především do Francie. Mimo Evropu roste především zájem o poznávání Číny a Latinské Ameriky.

 

Právě se děje

Další zprávy