V Česku útočí nový trojský kůň KryptoCibule, pirátským "stahovačům" krade kryptoměny

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 9. 2020 16:56
Na české a slovenské uživatele útočí nový trojský kůň, který krade kryptoměny. Program nazvaný KryptoCibule se šíří přes škodlivé torrenty, které mají uživatelům pomoci stáhnout nelegální verze programů a her. Uvedla to antivirová společnost Eset.
Bitcoin (Ilustrační foto)
Bitcoin (Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Torrent je internetový protokol, který pomáhá při stahování různých souborů. Uživatel, který soubor stahuje, ho zároveň zpřístupňuje ke stažení dalším, kteří mají o soubor zájem. Oběť je tak nevědomky infikována škodlivým kódem KryptoCibule a zároveň ho přes torrenty dále šíří.

Tento škodlivý kód představuje v souvislosti s kryptoměnami trojitou hrozbu. Zneužívá zdroje oběti na těžbu kryptoměn ve prospěch útočníka, pokouší se přesměrovat finanční transakce změnou adresy kryptopeněženky během kopírování tohoto textu a také se pokouší krást soubory související s kryptoměnami, hesly a bankami. To vše s využitím různých technik, které škodlivému kódu pomáhají skrývat se před odhalením. KryptoCibule ve své komunikační infrastruktuře využívá síť Tor a také BitTorrent protokol.

Téměř všechny škodlivé torrenty se nacházely na české stránce pro sdílení souborů Ulož.to. KryptoCibule například na zařízení oběti ověřuje, zda se na něm nachází některé z řešení lokálních bezpečnostních společností Eset, Avast nebo AVG. Pokud takový program najde, komponenta sloužící k těžbě kryptoměn se do zařízení nenainstaluje. KryptoCibule se před odhalením skrývá například i tak, že na infikovaném zařízení netěží kryptoměnu, pokud je stav jeho baterie pod deseti procenty.

"Škodlivý kód zneužívá několik legitimních programů. Jeho instalátor je přibalen například k instalačnímu balíčku Toru a torrentovému klientovi," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Název KryptoCibule je odvozen od komunikačního protokolu Tor, což je akronym názvu The Onion Router. Protože je velká část obětí z České republiky a Slovenska, byl použit lokální překlad slova "onion" (cibule).

"Na tomto škodlivém programu je zajímavé jeho lokální zaměření a nezvykle široké množství činností, kterými se snaží poškodit svou oběť a získat finanční prospěch. Základní radou je v tomto případě nestahovat nic z neověřených zdrojů a používat kvalitní antivir. Pozornost je ale nutné věnovat i vhodné volbě kryptopeněženky, kterých je na trhu velké množství a ne všechny skýtají ideální zabezpečení," dodal ředitel největšího tuzemského obchodníka s kryptoměnami Bitstock.com Martin Stránský.

Eset identifikoval několik verzí KryptoCibule až do prosince 2018. Od tohoto období byly do škodlivého kódu přidávány nové funkcionality a trojský kůň je stále aktivní.

 

Právě se děje

Další zprávy