Na účtenkovou loterii padne příští rok 100 milionů korun. Pětina půjde na reklamu

ČTK ČTK
9. 12. 2016 16:53
Loterie, kterou úřad nazval Účtenkovka, má podle úřadu zákazníky motivovat k přebírání účtenek. Odstartovat má v půlce příštího roku. Příští rok má podle ministerstva financí vyjít na sto milionů korun.
Tak jak vám to funguje? Andrej Babiš na návštěvě v jedné z pražských kaváren v den, kdy odstartovala EET.
Tak jak vám to funguje? Andrej Babiš na návštěvě v jedné z pražských kaváren v den, kdy odstartovala EET. | Foto: Martin Ťopek

Praha – Na zabezpečení účtenkové loterie je ve státním rozpočtu na příští rok vyhrazeno 100 milionů korun. Celkem 65 milionů korun je určeno na výhry. Na propagaci loterie, tedy kreativní řešení nebo nákup reklamy, počítá ministerstvo financí s 20 miliony korun. Vyplývá to z materiálu, který má k dispozici agentura ČTK. Ve středu ho dostane pro informaci vláda.

Ministerstvo už ve středu informovalo, že plánuje spustit účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) v polovině příštího roku. Ročně plánuje rozdělit výhry až za 65 milionů korun. Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100 000 korun do jednoho milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Na zajištění loterie už vypsalo otevřené výběrové řízení.

Loterie, kterou úřad nazval Účtenkovka, má podle úřadu zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu systému evidence tržeb a podpořit řádný výběr daní.

Materiál dále popisuje zkušenosti s podobnou loterií v zahraničí. Pravidelně se koná v Portugalsku, jako opatření doplňující evidenci tržeb je zavedena například na Maltě, v Chorvatsku, Polsku nebo na Slovensku. Současně se zavedením online evidence tržeb ji spustilo také Slovinsko.

Dlouhodobě se koná na Tchaj-wanu a v minulých letech se uskutečnila v Chile nebo Argentině. Na Tchaj-wanu se přitom loterie koná od roku 1951. V evropských zemích byla zavedena v posledních letech, například v Chorvatsku a na Slovensku v roce 2013.

Elektronická evidence tržeb začala 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Poslanecká sněmovna tento týden schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard korun.

Nepřijde mi na tom nic divného, je to nahlášení přečinu, říká poslanec JIří Zlatuška /ANO/. Je to anonymní a odporné udávání, tvrdí Radoslav Bábek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy