Na účtech Liberty Ostrava už je 75 procent z miliardy korun za prodané povolenky

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 5. 2021 16:26
Na účtech hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) už je 75 procent z miliardy korun za emisní povolenky, které firma prodala sesterskému podniku v Rumunsku. Zbývající část peněz má dorazit do konce týdne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve středu řekl novinářům, že na účtech firmy je 60 procent částky. Mluvčí LO Barbora Černá Dvořáková pak odpoledne sdělila, že přišla další část.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ostravská huť disponovala povolenkami za 5,6 miliardy korun. V minulých letech si je šetřila na financování nezbytné modernizace. Havlíček připomněl, že prodej emisních povolenek za miliardu se uskutečnil bez souhlasu dozorčí rady. Uvedl, že firma prodala méně povolenek, než původně zamýšlela a že vládě slíbila, že povolenky prodávat nebude.

"Během zítřka (čtvrtek) by měla dorazit na účet Liberty zbývající částka. Čili lze s velkou dávkou pravděpodobnosti říci to, že byla dodržena dohoda, kterou jsme udělali, a to taková, že peníze nebudou nijak započteny, ale budou běžným způsobem převedeny," řekl ministr.

Dodal, že zisk z této částky, 250 milionů korun, bude využit k rozvoji společnosti a ve prospěch zaměstnanců. Firma v úterý oznámila, že zaměstnanci dostanou tento týden odměnu 13 070 Kč.

Ředitel LO pro výrobu Václav Habura dopoledne potvrdil, že 60 procent z miliardy za povolenky má firma na účtu a do pátku dojde zbytek.

Havlíček řekl, že dozorčí rada bude chtít doložit podklady k prodeji povolenek i k účelovosti čerpání úvěru dvou miliard korun, který byl zaručen státem. Člen dozorčí rady a předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že dozorčí rada dnes nebyla usnášeníschopná.

"Nebyl tam nikdo za vlastníka, nezúčastnilo se ani představenstvo, takže to vnímáme, že se k tomu stavějí tak, že nechtějí s námi jednat," řekl Slanina. Pokud peníze za povolenky na účet opravdu přišly, je to sice podle něj dobrá zpráva, ale významné bude, co se s penězi bude dít. Odbory jsou od poloviny dubna ve stávkové pohotovosti.

Havlíček uvedl, že členům vedení i zástupcům vlastníků řekl, že chtějí-li spolupracovat se státem, zaměstnanci a odbory, musí si vzájemně věřit. "Anebo to tak nebude a v tom případě není možné od státu očekávat ani podporu v oblasti energetiky, ani podporu v oblasti přechodu na nové technologie a už vůbec ne další podporu jakéhokoliv finančního charakteru. Je to poslední varování, které jsme dneska dali vlastníkům a managementu společnosti," řekl ministr.

Habura chápe určitou rozhořčenost státu. "Z druhé stránky stát musí pochopit, že pokud se jedná o byznys a je tam zájem akcionáře, aby neprodělával peníze, tak akcionář se chová v tuto chvíli, jak se chová," řekl výrobní ředitel.

Proti vyvádění prostředků z firmy dnes před hutěmi demonstrovaly stovky jejich zaměstnanců.

Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Provozovatelé monitorují své emise, vykazují je každoročně ministerstvu životního prostředí a vyřazují za ně povolenky. S povolenkami lze obchodovat. Firmy dostávají část povolenek bezplatně od státu, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci.

LO patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má LO 6000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy