Na tak velkou krizi si nepamatuji, říká ministr o české výrobě vepřového

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
21. 3. 2016 18:02
Kvůli přebytku vepřového na evropském trhu loni česká výroba tohoto masa klesla o 3,5 procenta. Z toho důvodu ministerstvo zemědělství zvažuje státní podporu pro chovatele, která by mohla činit až 400 tisíc korun. Zatím ale není jasné, kde by ministerstvo na tuto pomoc vzalo peníze.
Foto: Reuters

Praha - Výrobci vepřového masa a mléka by mohli z českého rozpočtu získat až 15 tisíc eur, tedy přibližně 407 tisíc korun. O mimořádné podpoře začalo diskutovat ministerstvo zemědělství.

Produkce mléka a vepřového v Česku klesá kvůli vysoké nabídce těchto potravin v celé Evropské unii. Přebytek potravin pak tlačí ceny dolů, takže se českým prodejcům vyplatí kupovat levnější zboží ze zahraničí. Například výroba vepřového kvůli tomu v ČR loni klesla o 3,5 procenta.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na pondělním Žofínském fóru uvedl, že tak velkou krizi u vepřového masa nepamatuje. Podle něj v současnosti podniky neřeší, za kolik maso prodají, ale zda vůbec. Kvůli levným dovozům pak čeští výrobci často prodávají i pod svými výrobními náklady.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana producenti nedovedou konkurovat levným "dumpingovým" dovozům od severních sousedů. Toman proto vyzval ministerstvo, aby začalo přemýšlet o omezení dovozů vepřového masa za "dumpingové ceny".

Několikátý pokus o pomoc zemědělcům

Už nyní čeští chovatelé krav a prasat dostávají mimořádnou podporu v celkové hodnotě 600 milionů korun, napůl z českých a napůl z evropských zdrojů.

Zatím není jasné, odkud by ministerstvo zemědělství peníze na další pomoc chovatelům vzalo. Momentálně mu nechce ministerstvo financí povolit využít peníze z vládní rozpočtové rezervy na kompenzace pro zemědělce za loňské sucho. Rezerva je podle Jurečky "vyschlá".

Se státní podporou zemědělců by také musela souhlasit Evropská komise. Počet tuzemských podniků, které by na podporu dosáhly, zatím není známý.

Další pomocí pro chovatele zvířat by mělo být podle Jurečky zavedení vratky daně z pohonných hmot - takzvané zelené nafty pro živočišnou výrobu. O ní v poslední době jedná vláda. Ministerstva zemědělství a financí se ale nedokážou shodnout, kdo z nich by měl novelu zákona předložit. Jurečka chce také iniciovat navýšení této vratky ze 40 na 60 procent.

Podpořit českou produkci vepřového se snažil už například v roce 2011 tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Ve zpola animovaném čtyřminutovém klipu, ve kterém se objevili čuníci s českými i evropskými vlajkami, varoval před vymizením chovu prasat do roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy